4 plante care ne apără de ţânţari

tantarÎn toată lumea sunt milioane de insecte. Unele ne sunt prietene, altele, ne sunt duşmani.

Din ultima categorie face parte şi tânţarul (Aedes aegypti). Din cauza faptului că ţânţarii se hrănesc cu sânge, pişcătura lor poate cauza boli ca malaria, febra galbenă, encefalita etc., iar statisticile ne spun că mai mult de un milion de oameni mor în fiecare an de boli provocate de înţepătura acestora.

Ce putem face ca să ne protejăm de atacul lor? Există varianta chimică, a insecticidelor. Aceste produse însă sunt pline de substanţe chimice care nu combat doar ţânţarii, ci prin acţiunea lor pot să ne dăunează şi nouă, oamenilor.

Din fericire există şi variante naturale pentru a combate ţânţarii, iar un prim ajutor ne vine de la anumite plante pe care aceste agasante insecte nu le agreează.

Iată pe scurt câte ceva despre patru dintre ele:

1. Busuiocul (Ocimum basilicumeste una dintre puţinele plante care dă o aromă fără ca frunzele să trebuiască să fie zdrobite. Există multe varietăţi de busuioc, dintre care în alungarea ţânţarilor cele mai eficiente sunt busuiocul lămâios, numit aşa pentru puternicul său miros de lămâie şi busuiocul cu aromă de scorţişoară, care este mai des întalnit şi folosit în părţile Asiei. Dacă ai în grădină busuioc e suficient să îţi freci pielea cu câteva frunze pentru ca tânţarii să stea departe de tine.

2. Lavanda (Lavandula angustifolia). Deşi nouă ne place mirosul de lavandă, se pare că ţânţarilor, dar şi altor insecte, nu prea le place. Aşa că lavanda este una dintre plantele care poate fi cultivată în grădină sau ghivece nu doar ca să ne înfrumuseţeze casa sau grădina, ci şi să ne ajute să scăpăm de ţânţari. Lavanda este uşor de cultivat şi creşte foarte bine în zonele foarte însorite. Creşte destul de înaltă şi se recomandă să o avem în zonele în ne place să stăm, ca de exemplu în living sau lângă masa din curtea casei.

3. Roiniţa (Melissa officinalis) seamănă la miros cu iarba de citronella însă mirosul ei nu este la fel de puternic încât să alunge chiar şi albinele sau fluturii. Creşte şi se înmulţeste foarte uşor şi e bine să o ai în jurul tău acolo unde stai mai mult, dacă vrei să nu te deranjeze tânţarii. Dacă nu ai această posibilitate, poţi lua câteva frunze în palmă, le striveşti şi apoi te freci cu ele pe părţile corpului care sunt mai expuse la pişcătura de tânţar.

4. Usturoiul (Allium sativum)  este un alt mare duşman al ţânţarilor datorită puternicului său miros. Îl puteţi planta în grădină lângă alte plante cum sunt roşiile, ardeii, vinetele, varza, brocoli dar niciodată alături de pătrunjel sau fasole.

Deşi nu este încă demonstrat ştiinţific, în urma testelor clinice se pare că acele componente de sulf care de fapt îi dau mirosul specific, odată ajunse, după consum, în piele şi respiraţie pot ţine la distanţă deranjanţii tânţari.

Acestea însă nu sunt singurele plante detestate de ţânţari, aşa că dacă mai ştiţi şi altele vă aştept să lăsaţi un comentariu şi să îmi spuneţi care sunt. 😉

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.

ce am citit:
lectura 1, lectura 2

 

10 thoughts on “4 plante care ne apără de ţânţari

  1. Dac-ai şti, Claudia, ce mari probleme am cu ţânţarii. Folosesc pastile, căci dacă se întâmplă să fie unul în casă, e vai şi-amar de pielea mea. De mare folos mi-ai fost cu postarea aceasta, deoarece nu ştiam că şi plantele îi pot alunga. Mulţumim pentru informaţiile utile!

    Like

  2. Noi folosim cu mult succes ulei esential de tea tree – cam 20 de picaturi intr-o sticla cu fas de 250 ml. Am dormit o saptamana cu plasele deschise si nu am avut probleme. Dar nu stiu cat de eficienta e treaba asta cu tantarii de curte 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s