Cum să te eliberezi de emoţiile negative

orloff_judithDespre Judith Orloff şi cartea scrisă de ea “Energia pozitivă” v-am mai vorbit în alt articol. Recent am avut şansa să citesc şi o altă carte scrisă de ea, “Libertatea emoţională. Cum să te eliberezi de emoţiile negative şi să-ţi transformi viaţa”, o carte captivantă, scrisă într-un stil alert, pe alocuri ca un adevărat roman psihologic. Spun asta pentru că sunt povestite foarte multe cazuri şi întâmplări cu pacienţii care au trecut prin cabinetul celebrei psihiatre americane.

De ceva vreme a apărut în psihologia occidentală noţiunea de Inteligenţă emoţională, o categorie care vine să completeze ceea ce se ştia mai demult despre inteligenţa aşa zis „tehnică” sau „abstractă”, adică capacitatea unui om de a rezolva probleme care necesită gândirea raţională. Inteligenţa emoţională ajută omul să comunice mai bine cu semenii săi, să relaţioneze, să se adapteze mai bine în societate, ajutându-l astfel să-şi valorifice mai bine potenţialul. Libertatea emoţională vine să completeze toate trăirile, aducând sănătate în primul rând, prin acceptarea realităţii şi regăsirea bucuriei vieţii.

„Libertatea emoţională îţi oferă calea de a-ţi redobândi fericirea şi inima. Ce înseamnă libertate emoţională? Înseamnă capacitatea de a iubi cultivând gânduri bune şi privindu-le cu compasiune pe cele rele, pentru ca apoi să le transformi, fie că sunt ale tale, fie ale altora.” – ni se spune chiar din introducere.

O trecere în revistă a cuprinsului cărţii ne poate edifica nu numai asupra conţinutului, ci şi a căilor pentru obţinerea libertăţii emoţionale. Astfel, în capitolul introductiv al cărţii aflăm că ibertatea emoţională este de fapt secretul serenităţii pentru ca apoi, în prima parte să aflam cum să ne eliberăm emoţional şi Judith Orloff face asta prin intermediu a cinci capitole al căror titluri ne vorbesc sugestiv despre conţinut:

 • 1. Calea spre libertatea emoţională: Începe să înveţi să iubeşti
 • 2. Patru secrete practice ca să îţi fortifici viaţa emoţională
 • 3. Visele şi somnul: Atingerea stărilor superioare de conştiinţă
 • 4. De la raţionali la empatici: Tu de profil emoţional ai?
 • 5. Luptă împotriva vampirilor emoţionali: Cum să îţi înţelegi şi protejezi sensibilitatea

În partea a doua a cărţii aflăm şi câteva din secretele sau mai bine spus mijloacele de eliberare pe care le ai la îndemână, informaţii structurate de data asta în şapte capitole:

 • 6. Prima transformare: Alungă frica, descoperă curajul
 • 7. A doua transformare: Alungă iritările şi dezamăgirile, cultivă răbdarea
 • 8. A treia transformare: Alungă singurătatea, cultivă relaţiile
 • 9. A patra transformare: Alungă grijile, cultivă liniştea
 • 10. A cincea transformare: Alungă depresia, cultivă speranţa
 • 11. A şasea transformare: Alungă gelozia şi invidia, cultivă-ţi încrederea în tine
 • 12. A şaptea transformare: Alungă mânia, cultivă compasiunea.

Ca în încheiere să aflăm, ca o concluzie că cel mai bine este să îţi asculţi inima aceasta fiind cheia sau altfel spus binecuvântarea libertăţii emoţionale.

Chiar titlurile capitolelor sunt sugestive,  fiecare dezvăluind atât problema cât şi soluţia. Pentru a obţine o adevărată libertate emoţională în primul rând trebuie să ne eliberăm emoţional, apoi să ne transformăm, acestea fiind liniile directoare urmărite în cele două părţi ale cărţii. De la început aflăm că iubirea este cheia, baza, punctul de plecare în această fascinantă călătorie, după cum a spus-o şi Sfântul Apostol Pavel:

Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. (Biblia, I Corinteni 13: 4-7)

Mai aflăm că emoţiile noastre sunt semnale pe care corpul ni le transmite şi pe care trebuie să le luăm foarte în serios: cele pozitive să le căutăm, să devină parte a existenţei noastre, cele negative să le recunoaştem, să le controlăm şi să le transformăm, pentru că au efecte nefaste pe termen lung. De asemenea autoarea evidenţiază importanţa somnului şi a viselor şi o face din punctul de vedere al unui medic psihiatru care a studiat mult şi care are multă practică. Visele nu sunt întâmplătoare, transmit ceva, un semnal, un avertisment. Suntem învăţaţi cum să ne amintim visele, ca să le putem folosi extrăgând informaţia din ele.

În plus, ştim că fiecare om are în el o latură raţională şi una empatică, iar în funcţie de care din ele domină ne înscriem într-unul sau altul dintre profile. Din acest punct de vedere Judith Orloff ne încurajează să ne dezvoltăm empatia, capacitatea de a-i înţelege pe ceilalţi, ca să devenim mai buni.

Lupta cu vampirii emoţionali este tratată şi în această carte a lui Judith Orloff, ca şi în precedenta amintită şi aflăm cum îi putem înfrunta şi când e mai bine să fugim din preajma lor.

Transformările prezentate în partea a doua a cărţii reprezintă căile de urmat pentru obţinerea libertăţii emoţionale. Sunt prezentate multe exemple, ca nişte scurte povestiri despre fapte, oameni, probleme… Aici ne cufundăm pur şi simplu în lectură şi aflăm cum să ne învingem frica, dezamăgirile, depresia, grijile, gelozia, mînia, pentru a găsi linişte, curaj, răbdare, compasiune, speranţă, prieteni…

Doar una dintre multele idei pe care le-am reţinut este cea despre importanţa răbdării, care vine cumva în opoziţie cu modul occidental de acţiune. Ce suntem învăţaţi de societatea actuală? Să reacţionăm imediat, să luăm decizii rapide, arătând astfel că suntem puternici. Ce ne învaţă sfinţii creştini sau asceţii budhişti sau Judith în carte? Să avem rabdare, să chibzuim mai întâi, apoi să decidem după ce înţelegem mai bine… Aceasta este adevărata putere… Oare câte certuri între soţi sau conflicte între ţări nu ar fi putut fi evitate dacă răbdarea ar fi fost cultivată în relaţiile reciproce dintre oameni, naţiuni, religii?

Cartea”Libertatea emoţională. Cum să te eliberezi de emoţiile negative şi să-ţi transformi viaţa” a fost publicată la noi în anul 2012 la Editura Paralela 45 şi o puteţi găsi în librării la un preţ de 32 ron.

 

Advertisements

One thought on “Cum să te eliberezi de emoţiile negative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s