Salopeta – mic istoric

fashionPentru cititorii fideli ai blogului nu mai e deja un secret faptul că atunci când scriu un articol îmi place să citesc şi să dau amănunte despre istoricul sau originea subiectului dezbătut.

Personal consider că este bine să privim în urmă şi să înţelegem de unde am plecat şi unde am ajuns, ce stă la originea unui fenomen sau de unde provine un anumit produs.

Articolele despre istoria grăsimilor hidrogenate, a fermentării alimentelor, originile turmericului sau istoria celui mai vechi condiment din lume, sarea, sunt doar câteva dintre articolele în care am încercat să vă aduc în atenţie trecutul, istoria sau originea.

Visul meu în ce priveşte subiectele articolelor publicate pe blog precum şi conceptul general al acestuia este să nu mă limitez doar la a scrie articole despre sănătate, chiar dacă iniţial cu ideea asta am început. Mi-ar plăcea ca “lecturi de mămică” sa devină un nume de brand şi blogul să arate ca o revistă în care să se găsească subiecte din toate domeniile. Aşa că astăzi, când ne despart doar câteva zile de la aniversarea de un anişor al blogului (că veni vorba despre asta, luni vă voi aştepta cu o surpriză) am hotărât să încerc să scriu despre … modă. 🙂

Aşa că am decis să deschid o noua rubrică dedicată modei cu articole în care am să încerc să scriu nu despre ce se poartă astăzi, pentru ca nu sunt specialistă şi nu îmi permit să îmi dau cu părerea, ci despre originile anumitor obiecte vestimentare ca să ştim şi noi cum au aparut acestea.

Asa că am ales astăzi să vă scriu despre… salopetele de damă. Treceam zilele trecute în revistă articolele pe care le-am scris de-a lungul anului şi când am ajuns la articolul în care vă vorbeam, înainte de sărbătorile de Paşte, despre reduceri, navigând pe site-ul în care văzusem tricicleta pentru copii, am poposit şi în meniul rezervat pieselor vestimentare pentru femei unde mi-a atras atenţia secţiunea reduceri salopete damă. Atunci mi-a venit ideea să aflu mai multe despre cum a apărut această piesă vestimentară şi implicit să vă spun şi vouă în cazul în care nu ştiţi deja. 😉

Astfel, am aflat că prima menţiune a ceea ce noi astăzi numim salopetă datează din anul 1792 şi că de fapt primele salopete erau nişte pantaloni care erau purtaţi peste pantalonii obişnuiti, în ideea de a-i proteja, aşa că salopeta acelor vremuri de fapt nu semana deloc cu felul în care arată astăzi salopetele. Aceste salopete rudimentare erau purtate de către mulţi dintre militarii acelor vremuri, inclusiv de cei ce făceau parte din miliţia Americană care a fost organizată pentru a lupta în Revoluţia Americană.

Însă modelul de salopetă pe care noi îl purtăm astăzi a fost introdusă abia în anul 1891 şi a devenit populară în special la locurile de muncă din mediul industrial, fiind purtată de către muncitori peste îmbrăcămintea obişnuită în ideea de a o proteja. În lunile de vară însă muncitorii, pentru a nu suferi de cald, purtau salopeta în locul pantalonilor. Încetul cu încetul folosirea acesteia s-a extins şi a devenit piesă de îmbrăcaminte folosită în diverse domenii, de la transporturi la constructii, fabrici, ferme etc.

salopeta_dama
foto credit: youroldpaljim.blogspot.ro

Deşi iniţial a fost purtată doar de către bărbaţi, prin anii 1900, odată cu emanciparea femeilor şi patrunderea acestora ca muncitoare în domeniile industriale, salopeta a început să fie purtată de ambele sexe. În timpul Primului Razboi Mondial, femeile care lucrau în fabricile din Anglia purtau salopete, lucru normal de altfel deoarece acestea protejau muncitorii de praf sau alte substanţe dăunătoare din mediul industrial.

Încetul cu încetul însă, odată cu trecerea timpului, salopeta devine piesă de vestimentaţie purtată şi în afara locului de muncă, fiind considerată chiar mai comodă decât clasicii blugi şi dându-i purtătorului un look mai chick. 😉

Salopeta, ca piesa de vestimentaţie reuşeste să treacă proba timpului şi astăzi este prezentă în lumea modei, în creaţiile marilor designeri, în diferite forme şi modele.

Classical-and-modern-styles-with-fashion-overalls-for-women
foto credit: doubletakeboutique.blogspot.ro

Recunosc ca eu nu am purtat şi nici nu am avut vreodată în garderoba mea această piesă de vestimentaţie atât de chick, dar la cât de bine arată modelele de salopetă astăzi, sinceră să fiu m-ar tenta să le port. Voi ce parere aveţi despre salopete? Purtaţi, vă plac?

ce am citit: lectura 1, lectura 2

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.

3 thoughts on “Salopeta – mic istoric

  1. Am avut cândva o salopetă din tercot roz, era cu totul, cu mănecă scurtă şi se încheia cu niste capse pe umăr. Mi-o adusese verişoara mea “de afară”, Doamne ce mândră mai eram de ea 🙂
    O să-mi placă foarte mult noua ta rubrică pentru că îmi place ideea de la care porneşte.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s