La ce folosim uleiul de neem

NEEM
picture credit: informedfarmers.com

Copac popular la tropice, arborele de Neem este cultivat atât pentru valoarea sa ornamentală cât şi pentru cea terapeutică.

Pe numele său latin Azadirachta Indica, copacul de Neem este originar din Asia de Sud şi mai este supranumit “copacul sacru”, “farmacia naturii” sau “panaceu al tuturor bolilor”.

Este un copac de la care se poate folosi aproape orice parte: frunzele, coaja, seminţele, florile şi fructele.

Coaja se poate folosi în caz de pierdere a apetitului, oboseală, tuse, infestarea cu viermi intestinali şi ajută la vindecarea rănilor, la combaterea stărilor de vomă, de sete excesivă şi în tratmentul bolilor pielii. Frunzele sunt folosite pentru îndepărtarea toxinelor, pentru prevenirea daunelor făcute de radicalii liberi, purifică sângele şi de asemenea folosirea lor este benefică în boli ale ochilor şi în caz de muşcături ale insectelor. Fructele au proprietăţi purgative, antihemoroidale si antihelmitice,  florile sunt astringente şi antihelmitice iar seminţele sunt folosite împotriva viermilor intestinali şi au proprietăţi anti-bacteriene.

Cel mai cunoscut pentru utilizările sale este însă uleiul obţinut prin presare la rece din seminţele copacului de Neem. El este cunoscut ca fiind un ulei nevolatil, cu proprietăţi antiseptice (împiedică creşterea şi dezvoltarea bacteriilor), antifungice (impiedică creşterea şi dezvoltarea fungilor) şi antibacterian (impiedică creşterea şi dezvoltarea bacteriilor) dar şi antiiflamatorii (reduce inflamaţiile şi umflăturile), antipiretice (scade febra), analgezice (înlătură durerea) şi imunostimulante (creşte capacitatea de apărare a organismului în lupta cu infecţiile).

Uleiul are multiple utilizări, fiind folosit pentru îmbunătăţirea sănătăţii părului, pentru a îmbunătăţi funcţiile ficatului, pentru detoxifierea sângelui, pentru echilibrarea nivelului zahărului în sange şi se consideră că nu ar avea efecte secundare. Totuşi trebuie folosit cu precauţie deoarece s-a demonstrat că în cazul în care este consumat în cantităţi mari poate provoca unele forme toxice de encefalopatii şi oftalmopatii, cea mai indicată fiind folosirea acestuia mai mult extern, pe piele.

Uleiul de neem este cunoscut ca putând fi folosit cu succes în tratamentul reumatismului, eczemelor, viermilor inelaţi, “piciorul altetului” (micoza piciorului), psoriazis, negi, răni cronice sifilitice, răni ale pielii infectate sau care care se vindecă greu precum şi pentru tratarea altor infecţii ale pielii.

S-a demonstrat de asemenea că este un foarte bun spermicid (omoară sperma), proprietate datorată unui pricipiu volatil numit NIM-76. Studiile au arătat că aplicarea intra-vaginala a uleiului de Neem înainte de contactul sexual  poate să prevină apariţia sarcinii. Mecanismul prin care acesta acţionează nu este unul hormonal şi nu are deci efectele secundare pe care le au celelalte contraceptive steroidiene.

Este foarte eficient în lupta împotriva fungilor umani, inclusiv celor de tipul trichophyton, epidermophyton, microsporum, candida, etc. Are de asemenea proprietăţi antibacteriene acţionând cu succes împotriva unui spectrul larg de bacterii şi micoorganisme gram pozitive şi gram negative cum sunt cele tip Salmonella typhora, S.aureus, Klebsiella pneumoniae, M. Tuberculosis şi M. Pyogenes. De asemenea s-a demonstrat eficienţa acestuia împotriva păduchilor atunci când este folosit pe păr şi este foarte des folosit în produsele cosmetice cum sunt şampoanele pentru înlăturarea mătreţii.

De asemenea, uleiul de neem poate fi folosit ca şi pesticid deoarece are în compoziţia sa o substanţă numită “Azadirachtin” care este eficientă împotriva insectelor, acţionând în două moduri, fie prin alungarea acestora fie prin acţiunea sa asupra sistemului hormonal al insectelor în aşa fel încât împiedică creşterea lor şi deci ajungerea la maturitate, oprindu-le astfel să depună ouă. Alte componente ale uleiul de neem actionează prin omorârea insectelor nelăsându-le acestea posibilitatea de a se hrăni.

Componentele uleiul de neem sunt distruse de către microbi şi lumină când ajung în sol, pe frunzele plantelor sau în apă ceea ce recomandă uleiul de neem a fi un  pesticid foarte eficient şi în acelaşi timp ecologic (este biodegradabil). El este folosit în unele ţări şi în agricultură la dezinfectarea grajdurilor şi la deparazitarea animalelor sau pentru a le proteja de înţepăturile diferitelor insecte fiind eficient împotriva căpuşelor, paduchilor, muştelor, scabiei, acarienilor, gândacilor etc.

Uleiul de neem se poate utiliza şi ca îngrăşământ foliar, pulverizarea acestuia în soluţie diluată de unu la 100 pe dosul frunzelor plantelor aducându-le un aport crescut de substanţe nutritive cum ar fi azot, aminoacizi, hormoni etc.

Iată şi câteva modalităţi practice pentru a-l folosi:

– pentru a combate mătreaţa puteţi adăuga câteva picături de ulei de neem în şampon. Adăugat în săpunul folosit zilnic îi dă acestuia proprietăţi antibacteriene;

– pentru tratarea tăieturilor, a rănilor uşoare sau micilor probleme ale pielii precum şi pentru alungarea ţânţarilor şi a insectelor se poate folosi amestecând ulei de neem împreună cu un alt ulei de transport (ulei de jojoba, ulei din seminţe de struguri) în proporţie de 1 la 5 şi aplicat apoi pe zona afectată;

-pentru tratarea micozelor piciorului (“piciorul atletului”) se adaugă 15 ml în puţină apă caldă şi apoi se stă cu picioarele în această soluţie timp de câteva minute;

– pentru îndepărtarea păduchilor se face o soluţie din ulei de neem şi un alt ulei de transport în proporţie de 50 la sută şi se masează scalpul capului şi părul cu ea. Se lasă o oră să acţioneze după care se spală părul cu samponul obişnuit. Se repetă operaţiunea o dată pe săptămână timp de trei saptămâni sau cât timp persistă problema.

Uleiul de neem il poti cumpara de aici si costa in jur de 11 ronn o sticuluta.

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, distribuie ca să afle şi ei!

ce am citit

lectura 1, lectura2

18 thoughts on “La ce folosim uleiul de neem

  1. buna am si eu o problema am o verisoara si are probleme la un picior si doctori vrea sa il taie dar ea are si diabet ar fi bun sa foloseasca si ea.

    Like

    1. Ana, cel mai bine ar fi sa intrebi un medic cu competente in naturopatie.Sunt multi medici de medicina generala care au studiat si despre administrarea produselor naturiste si te pot indruma cel mai bine mai ales ca verisoara ta are diabet deci destule complicatii.

      Like

  2. impotriva paduchilor se pune in proportie 50%ulei de neeem si un alt ulei de transport ???adica merge si cel de masline sau care ulei???

    Like

  3. Pentru dermatita atopica/de contact cum se utilizeaza? Ce alte produse de hidratare ale pielii cu aceasta problema mai recomandati? Multumesc

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s