Energia pozitivă

Energia pozitiva
Energia pozitiva
autor Judith Orloff

Să vorbeşti despre energia pozitivă pare a fi cel mai uşor lucru din lume. Fiecare dintre voi aţi auzit vorbindu-se despre asta de sute de ori. Ba chiar fiecare ar putea să alcătuiască o listă cu prieteni, cunoştinţe, cunoscuţi care le-au dat mereu sfatul arhicunoscut… „gândeşte pozitiv!”…

Şi totuşi, ce este energia pozitivă? O fi ceva care chiar există sau este doar o figură de stil? Se poate simţi, măsura, modifica?

Despre aceste lucruri ne vorbeşte Judith Orloff în cartea sa “Energia pozitivă” apărută în anul 2008 la editura “Paralela 45“, carte despre care o să încerc să vă scriu câteva cuvinte în continuare.

Judith Orloff a studiat medicina la celebra universitate UCLA (University of California Los Angeles) şi s-a specializat în psihiatrie. Are o clinică la care lucrează de zeci de ani şi a tratat mii de pacienţi. Dar ea a părăsit abordarea clasică a psihiatriei şi a ales calea naturală, a vindecării care vine din interior şi nu mai foloseşte medicamente decât în situaţii cu totul izolate.

Acum ceva ani în urmă, în SUA a fost o modă legată de consumul de Valium, un calmant care ajunsese să fie folosit de milioane de consumatori. Dar un calmant nu face decât să „amorţească” creierul, corpul, psihicul. Nu rezolvă problema de la rădăcină, nu elimină cauza apariţiei unei boli. Doar o „ascunde”, aşa cum am ascunde mizeria măturată sub covor. Chiar dacă nu se vede, rămâne acolo.

Judith Orloff a pus bazele energo-psihiatriei, o nouă abordare în domeniu. A prezentat rezultatele la prestigioase congrese de medicină. A scris articole. A publicat cărţi. A stârnit discuţii, controverse. Acum nu e singură, are mulţi adepţi. A avut multe succese în tratarea pacienţilor. A avut şi eşecuri pe care le recunoaşte deschis, căutând să descopere unde s-a greşit. Tocmai aceasta este dovada validităţii metodei ei iar în cartea sa ne introduce într-o lume fascinantă, a energiei pozitive şi ne învaţă cum să trăim frumos.

Cartea este structurată pe zece capitole, numite şi lecţii. Fiecare capitol este urmat de un scurt interviu cu o personalitate publică din SUA. Ce au în comun toate aceste personalităţi? Au avut cu toţii probleme în viaţă şi în domeniul lor, dar au luptat şi au reuşit. Au crezut în reuşită şi aceasta a venit.

Prima lecţie, “Trezeşte-ţi intuiţia şi întinereşte”, este urmată de un interviu cu Quincy Jones, care ne vorbeşte despre forţa intuiţiei. Aflăm că trebuie să ne încredem în propria noastră intuiţie în toate situaţiile din viaţă. Intuiţia ne poate spune dacă o anumită situaţie ne este sau nu favorabilă, dacă o anume persoană ne poate fi prieten sau duşman, dacă o decizie se va dovedi inspirată sau nu. Omul modern a pierdut din forţa intuiţiei, devenind prea rece şi calculat. Dar intuiţia a permis supravieţuirea speciei umane timp sute de mii de ani, pentru că a indicat omului decizia de luat, luptă sau fugi.

În lecţia a doua, “Găseşte singur calea prin care să primeşti hrană spirituală”, vom învăţa cum să medităm ca să ne liniştim, să ne relaxăm. Apoi în interviu, Amy Gross ne va vorbi chiar despre meditaţie.

“Elaborează o abordare din perspectivă energetică referitoare la dietă, condiţie fizică şi sănătate”, este a treia lecţie. Parcă am mai auzit asta, nu-i aşa? Nu spuneau romanii încă din antichitate minte sănătoasă în corp sănătos? După care şi Naomi Judd în interviu, tot despre energie şi sănătate ne povesteşte. Vom învăţa să ne ascultăm propriul corp, care ştie ce-i trebuie. Vom afla ce bună este mâncarea naturală, vie, încărcată de energie. Dar şi mâncarea preparată după reţete mai simple sau mai sofisticate, dacă este făcută cu dragoste, fiind astfel energizată pozitiv.

Lecţia a patra, “Generează energie emoţională pozitivă pentru a contracara negativitatea”, ne dă şi soluţia pentru a lupta cu stres-ul din jurul nostru, iar interviul cu Iyanla Vanzant despre vindecarea emoţiilor negative aduce un plus de clarificări.

“Dezvoltă o sexualitate orientată spre inimă”, este îndemnul celei de-a cincea lecţii. Aflăm că energia sexuală este o forţă teribilă, care ne poate da bucurie, sănătate şi fericire, dar care ne poate şi distruge. Cheia este aşa cum spune titlul capitolului, în orientarea ei spre inimă. Din păcate în epoca modernă sexualitatea a trecut „de partea negativă a forţei”, prin transformarea în „comercial”. Dar fiecare poate alege cum să folosească în sens pozitiv sexualitatea. Interviul Evei Ensler despre sexualitate încheie capitolul.

Dacă dorim o viaţă împlinită va trebui să urmăm şi îndemnul din a şasea lecţie, “Deschide-te spre influxul inspiraţiei şi creativităţii”, precum şi ideile lui Shirley Maclaine din interviul despre energia creatoare.

“Celebrează sacralitatea râsului, a răsfăţului şi plăcerea de a-ţi reîncărca bateriile departe de lume”, este un îndemn uşor de urmat şi îl găsim în a şaptea lecţie.. Vom învăţa că râsul ne poate da multă stare de bine. Vom învăţa ce important este să ne reîncărcăm bateriile prin călătorii în locuri noi, dar şi prin odihnă la noi acasă, într-un locşor al nostru, care ne este drag. Wavy Gravy vorbeşte în interviu despre râs. Este un clovn celebru, care a tratat prin terapia râsului nenumăraţi copii şi adulţi cu probleme de sănătate.

Universul nostru îl putem face noi aşa cum ni-l dorim şi de aceea trebuie să ne înconjurăm de oameni la fel ca noi. “Atrage oameni care gândesc pozitiv şi situaţiile pozitive, este titlul lecţiei a opta. Interviul cu Larry King este despre producerea energiei pozitive.

Dar ce ne facem în lumea reală, unde suntem asaltaţi din toate părţile de energii negative? “Protejează-te împotriva vampirilor energetici”, este ce-a de-a noua lecţie. Vom afla că nu este uşor, ba chiar nu întotdeauna posibil. Uneori e bine să fugim de aceşti vampiri, dacă alte mijloace de luptă nu avem. Vom găsi descrise tipologii de „acaparatori de energie” pe care fiecare dintre noi le va recunoaşte printre persoanele din anturaj: o soră plângăcioasă, o mamă hiperprotectivă, o soţie cicălitoare, un soţ gelos, un copil mofturos, un şef zbir etc. Urmează un interviu cu Jamie Lee Curtis despre protejarea energiei.

“Creează abundenţa” este a zecea lecţie. Vom învăţa că trebuie să oferim pentru a primi mai mult înapoi. Să oferim nu neapărat bani, ci şi dragoste, afecţiune, bucurie şi toate se vor revărsa apoi asupra noastră. Rosa Parks vorbeşte în interviu despre puterea iubirii. A fost o militantă pentru drepturile persoanelor afro-americane în SUA. A fost închisă dar nu urăşte pe nimeni. Ba din contra, radiază iubire în jurul ei. Acum este apreciată de toată lumea pentru ce a făcut pentru înţelegerea dintre toţi oamenii, indiferent de religie, culoarea pielii, diferenţe culturale etc.

În fiecare dintre capitolele cărţii vom găsi exerciţii pe care le putem face. Vom afla despre cazuri concrete tratate de dr. Judith Orloff. Vom citi despre frumoase lecţii de viaţă.

Şi să nu uit să vă spun un lucru important … energia pozitivă se poate măsura! Diverse aparate pot înregistra activitatea creierului şi bio-câmpurile din jurul oricărei forme de viaţă şi felul în care reacţionează un om, un animal, o plantă… la diverşi factori.

Deci energia pozitivă nu este doar o figură de stil, ci un atribut fundamental al lumii vii!

Cartea o puteţi comanda online de pe site-ul editurii paralela 45 sau de la librăriile online unde, de cele mai multe ori, o găsiţi în ofertă.

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.

2 thoughts on “Energia pozitivă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s