Cozonac de post cu nucă

cozonacPentru că mâine e sărbătoare mare se cuvine să avem pe masă şi ceva dulce aşa că vă propun un cozonac de post cu nucă, sau dacă vreţi altfel să îi spuneţi, am putea să îl numim “cozonac vegan” pentru că nu are în compoziţie ouă sau alte ingrediente de origine animală. Acum să vă mai spun şi că nu îl fac eu ci mama mea. Ea este specialista în cozonaci. Nu ştiu cum îi face, cum îi nimereste, dar după ce îi scoate din cuptor reuşim să dăm gata jumătate dintr-un cozonac în aceeaşi zi. Asa de buni ies.😉 Mie cel puţin aşa îmi place să mănânc o felie de cozonac, atunci când acesta e proaspăt scos din cuptor şi e încă un pic cald. Da, stiu, nu e chiar atât de sănătos, dar cum nu facem des, uneori micile plăceri se mai acceptă, nu? Am rugat-o pe mama să îmi spună cum face ea aşa nişte bunătăţi şi o să vă povestesc şi vouă cam cum stă treaba. Sunteţi pregătiţi? În primul rând să vedem ce ne trebuie pentru aluat:

1 kg de faină,

200 ml ulei

400 ml apă

150 grame de zahăr *

o lămâie

o portocală

25 grame de drojdie

un praf de copt

o lingurita de sare

un pliculeţ de zahăr vanilat

Pentru umplutura cu nucă avem nevoie de :

400 grame de nucă*

150 grame de zahăr

o lingură de cacao

esenţa de rom

un praf de copt

50 grame de făină

o căniţă cu apă

*Nota: Dacă vreţi să iasă mai dulce adaugaţi mai mult zahăr atât în compoziţia de aluat cât şi în cea de nucă.

Cum procedăm :

  1. Se cerne făina într-un vas mai mare în care urmează să frământaţi aluatul.
  2. Se adaugă sarea şi praful de copt şi se amestecă bine totul.
  3. Separat se dizolvă într-un castron drojdia în 300 ml apă şi se adaugă şi zahărul. Se amestecă bine ca să se topească zahărul.
  4. Se adaugă peste amestecul de drojdie şi zahăr o cantitate din faina cernută cât să devină totul o pastă de consistenţa unei smântâni mai groase. Aceasta este maiaua care va ajuta cozonacul sa crească şi să devină pufos. Maiaua se lasă la dospit la loc cald până îşi dublează volumul.
  5. Radem coaja de la o portocală şi de la o lămâie pe care le stoarcem şi amestecăm zeama obţinută de la ele împreună cu apa.
  6. Facem o o adâncitură la mijlocul făinii cernută în prealabil iar când maiaua şi-a dublat volumul o aşezăm în vas alături de faină.
  7. Adăugăm amestecul de apă, zeamă de lămâie şi portocală, jumătate din cantitatea de ulei şi ne apucăm de frământat adăugând treptat faina şi amestecând mereu.
  8. Frământăm cam 5-10 minute adăugând treptat retul de ulei până se desprinde de pe vasul în care frământaţi.
  9. Acoperim vasul cu un prosop şi îl aşezăm la un loc cald şi ferit de curent. Îl lăsăm sa crească până îşi dublează volumul. Între timp pregătim nuca pentru umplutură.
  10. Spargem nuca, o alegem, o dăm prin maşină, adăugăm o lingură cu cacao, zahărul, praful de copt amestecat cu faina, adaugăm esenţa de rom şi apă cât să devină  ca o pastă omogenă.
  11. Când aluatul a crescut împărţim în două jumătăţi. La rândul ei fiecare jumătate se împarte în două. Se întinde cu sucitorul fiecare bucată de aluat, se adaugă un sfert din nucă şi se întinde peste aluat. Se rulează. La fel se procedează şi cu cealaltă bucată de aluat din prima jumătate după care cele două bucăţi rulate se împletesc una cu cealaltă.  La fel facem şi cel de al doilea cozonac.
  12. Aşezăm cozonacii în două tăvi tapetate cu hartie de copt, le mai lăsăm să creacă în tavă, la loc cald pentru încă o jumătate de ora Intre timp încălzim cuptorul. După ce a trecut jumătatea de oră şi cuptorul este încins introducem tăvile în cuptorul preîncălzit la foc mediu timp de 40-45 de minunte.

culinare 055 Când este gata se scoate din cuptor şi se stropeşte cu puţină apă şi se acoperă cu un prosop curat ca să se frăgezească.

Poftă bună!😉

update: Dacă vă interesează şi alte reţete simple, sănătoase şi gustoase vă invit pe Lecturi si Arome, celalalt blog pe care incerc sa impartasesc cu voi retete culinare, idei si sfaturi pratice pentru un stil de viata sanatos.

8 thoughts on “Cozonac de post cu nucă

    1. Lucia, noi nu avem indicator de temperatura la cuptor asa ca nu as putea sa iti dau o valoare exacta a temperaturii.
      Noi reglam la temperatura medie si spre final facem testul cu scobitoarea🙂

      Like

  1. exact ca in poze a iesit, un aluat modelabil si usor de facut. multumesc pentru aceast cozonac facut primul nostru pashte vegan!!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s