Tradiţii, reduceri şi scumpiri

reduceri
foto credit: comodo.ro

De obicei înainte de marile sărbători religioase cum sunt Crăciunul şi Pastele, la noi în ţară există prostul obicei, de câţiva ani buni încoace, ca mai toate produsele să se scumpească. Cel puţin atunci când vine vorba de ceea ce ar trebui să punem pe masa de sărbătoare.

În acest caz, indiscutabil comercianţii, mici şi mari, măresc preţurile profitând de faptul că… oricum trebuie să cumperi ceva şi că romanul preferă să se şi împrumute pentru că, conform tradiţiei, mesele de sărbători trebuie să fie îmbelşugate. La acest capitol noi însă stăm mai bine pentru că ne putem aproviziona la preţuri mai mici direct de la producător sau din grădina proprie, aşa că mielul, caşul, ceapa verde, ouăle etc. ne costă mult mai puţin decât dacă ne-am face cumparăturile în marile magazine sau pieţele din oraşele mari. Iar ăsta e doar unul dintre avantajele traiului într-un mic orăşel de provincie. 🙂

Din fericire însă când vine vorba de celelalte produse, comercianţii noştri au început să gândească altfel lucrurile şi profită de zilele din apropierea marilor sărbători pentru a-şi mai face un pic de publicitate şi de a mai scăpa de stocurile de produse, începând campanii prin care să poţi cumpara redus o parte din produsele lor.

Tot tradiţia ne mai spune că aşa cum de Crăciun vine Moş Craciun cu daruri şi de Paşte primim daruri “aduse” de data asta de… iepuraş. Aşa că şi în această perioadă ne gândim să facem cadouri celor dragi şi bineînţeles nouă înşine. Sărbătoarea pascală este asociată cu venirea primăverii şi cu înnoirea şi îmi aduc aminte că atunci cand eram mic copil ai mei îmi cumpărau cu această ocazie ceva de îmbrăcat sau o pereche de pantofi. Pe vremea aia se purtau pantofii de lac, cine îşi mai aduce aminte 😉

Acum însă lucrurile au mai evoluat şi nu ne mai gândim să ne înnoim doar cu încălţăminte (sandale, pantofi platformă etc) şi îmbrăcăminte, ci mai visăm şi la o geantă modernă sau la o bijuterie, la un laptop sau o tabletă şi de ce nu, chiar la un televizor de ultimă generaţie.

Pe cei mici astăzi nu îi mai răsfăţăm cu o pereche de pantofi sau ceva de îmbrăcat, ci cu o jucarie mult visată. Cum noi suntem deficitari la capitolul jucării de exterior am tot cercetat pe net ca să văd ce oferte sunt pentru acest gen de jucarii. Mi-a atras atenţia, pe site-ul cumpăraredus.ro o simpatică tricicletă pentru copii “Magic Sport”, jucarie care sunt sigură că băieţelului meu i-ar plăcea să o aibă.

tricicleta
foto credit: cumpararedus.ro

Visele şi dorinţele noastre sunt multe şi la fel şi ofertele comercianţilor. Şi de ce să nu recunoaştem că mai uşor cumpărăm ceva în perioadele de sărbătoare decât în celelalte.

Că tot am vorbit în articol despre încălţăminte şi pantofi platformă să nu uit să vă spun că am văzut şi câteva modele de pantofi cu platformă care mi-au făcut cu ochiul şi din care mi-ar plăcea să am o pereche. Dar asta rămâne între noi 😉

5 thoughts on “Tradiţii, reduceri şi scumpiri

 1. Eu nu ma aprovizionez deloc. Eu nu mananc carne de miel ( si consider un mare genocid ce se intampla in fiecare an cu ocazia sarbatorilor pascale ) si nici nu consider ca rastignirea Lui Iisus trebuie sarbatorita cu excese alimentare si de alcool….eh….e multa filozofie aici 🙂 O poseta noua….nu astept sarbatorile ca sa mi-o cumpar ci …salarul.
  Felicitari Claudia pentru articolele tale!

  Like

  1. Da, Liza, ar fi multe de spus 🙂
   In ce priveste consumul carnii de miel aici e vorba de traditie.
   Mielul e traditional la masa de Paste asa cum porcul e la masa de Craciun.
   Sacrificiul meilor se facea din vremuri stravechi, Sfanta Scriptura descriind mielul ca fiind un animal de sacrificiu.
   Iar de Paste nu sarbatorim rastignirea ci Invierea si de aici vine bucuria sarbatorii;)
   Faptul ca se fac exccese … asta tine de abordarea fiecaruia 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s