Sărbătorim cartea!

carteAstăzi avem mai multe motive de a sărbători. În primul rând îi sărbătorim pe toţi cei ce poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, cărora le urez să fie sănătoşi, fericiţi şi să aibă viaţa pe care şi-o doresc :).

Şi tot astăzi mai sărbătorim şi Ziua Internaţională a Cărţii. Ştiaţi?

În anul 1923, vânzătorii de carte din Spania au hotărât să sărbătorească neoficial cartea pe 23 aprilie, dată care corespunde cu ziua în care a murit celebrul scriitor Miguel de Cervantes. Peste mai bine de jumătate de secol, în anul 1995, UNESCO a decis ca în fiecare an în ziua de 23 aprilie să se sărbătoreasă Ziua Internaţională a Cărţii şi Ziua Drepturilor de Autor.

De ce s-a ales 23 aprilie pentru a sărbători cartea? Pentru că se spune că în această zi se serbează aniversarea naşterii şi morţii lui William Shakespeare, a morţii lui Miguel de Cervantes, Inca Garcilaso de la Vega şi a lui Josep Pla, precum şi ziua de naştere a lui Maurice Druon, Manuel Mejía Vallejo şi Halldór Laxness.

Anul trecut pe vremea asta nu ştiam despre această frumoasă sarbatoare a cărţii. Deşi cartea şi lectura ar trebui sărbătorite în fiecare zi e bine că există şi o zi internaţională dedicata doar sărbătoririi cărţii. Cartea este cel mai bun si mai fidel prieten al nostru şi acum cateva zile în urma chiar că povesteam, provocata de cei de la libris.ro care sunt motivele pentru care eu citesc.

Anul acesta, prin faptul ca am contact mai mult cu mediul online am aflat despre mai multe iniţiative ale marilor librării sau edituri, iniţiative care m-au surprins plăcut. Aşa că m-am gândit să vă spun şi vouă despre această sărbătoare precum şi despre două frumoase iniţiative care m-au atras atenţia în mod deosebit.

Aş începe prin a vă spune despre iniţiativa editurii All care a hotărât să sărbătoarească această zi promovând o nouă campanie. Ştiţi deja despre iniţiativele grupului editorial All: campania “Valluntar” şi campania “Cartea Calatoare” la care am participat şi eu bucurându-mă să lecturez şi recenzez cărţile editate de ei. Acum editura ne propune campania “Citeşte şi câştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii” în cadrul căreia se poate înscrie fiecare persoană care are un blog pe care scrie în mod constant şi care îşi doreşte să câştige asa cum scrie în regulamenttoate cărţile de colecţia Strada Ficţiunii apărute până în momentul desemnării câştigătorului, dar şi toate viitoarele apariţii, pe viaţă“. Campania se desfăşoară în perioada 23 aprilie 2013 – 23 aprilie 2014 şi va avea un singur fericit câştigător, persoana care reuşeste să facă cele mai multe recenzii ale cărţilor din colecţia “Strada Ficţiunii”.

lectura_eO altă iniţiativă foarte frumoasă este cea a editurii Litera care împreuna cu ziarul “Ring” organizează un eveniment deosebit în Centrul Vechi din Bucureşti, pe strada Lipscani. Astfel cei ce vor trece pe acolo după ora 20,30 vor putea vedea strada pavată cu peste 3000 de cărţi ce vor fi luminate, după apusul soarelui, cu ajutorul unor lanterne speciale.

Supriza însă nu se opreşte aici. Cele 3000 de cărţi puse la dispoziţie de editură vor fi dăruite gratuit celor ce vor trece pe acolo! Aşa că, dragi pasionaţi de lectură care locuiţi în Bucureşti, faceţi în seara asta o plimbare până în Centrul Vechi şi dacă aveţi şi un aparat de fotografiat cu voi imortalizaţi momentul. Cu siguranţă imaginea celor 3000 de cărţi luminate va fi superbă şi de neuitat. În plus, cred că acesta ar fi pentru cei ce au ocazia, un mod foarte frumos pentru a sărbători Ziua Internaţională a Cărţii 🙂

Nefiind din Bucureşti şi neavând nici un sărbătorit în familie, eu voi sărbători astăzi citind o carte bună. Voi cum plănuiţi să sărbătoriţi ziua specială de astăzi?

foto credit: ziarul “Ring

Advertisements

3 thoughts on “Sărbătorim cartea!

  1. Ma intreb cat timp vor ramane intinse pe jos cartile din Centrul Vechi si imi pare rau ca nu ajung sa le vad, dar imi place ca avem din ce in ce mai multe evenimente legate de carti si campanii de promovare 😉 Spor la citit!

    Like

      1. N-am mai rezistat si am scris si eu despre evenimentul din Bucuresti, sunt extrem de curioasa cum este, dar am dat peste pozele unui eveniment similar in Melbourne, arata incredibil!

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s