De ce domeniu propriu?

webdesignAnul trecut pe vremea asta cochetam cu ideeea de a îmi face blog. Prea multe nu ştiam pe vremea aia despre blogging dar, cu curaj am pornit la drum şi între timp am învăţat multe lucruri interesante, am cunoscut oameni deosebiţi şi mi-am făcut buni prieteni virtuali.

Acum visez să mai fac un pas în mediul virtual. Vreau să fiu propriul meu stăpân, să am domeniul meu propriu. De câteva luni mă tot gândesc la asta, întreb în stânga şi în dreapta, mă informez dar imi e greu să iau o decizie poate mai mult din motive financiare.

Cu siguranţă mulţi dintre voi vă întrebaţi de ce vreau domeniu propriu? Ei bine sunt unele avantaje deloc de neglijat atunci când ai domeniul tău propriu.

Unul dintre ele ar fi cel legat de imagine. Altfel eşti “văzut” de motoarele de căutare dacă eşti propriul tau stăpân. Dar nu numai de către ele. Chiar şi în ochii cititorilor ai o credibilitate mai mare dacă ai propriul tău site şi nu doar un blog găzduit pe un subdomeniu, fie el wordpress sau blogspot de exemplu. Şi în plus numele este mai scurt şi mai usor de reţinut.

Sau poţi avea chiar şi adrese proprii de email pe domeniul tau. Cum ar fi de exemplu ca la adresa de contact să fie scris… claudia@lecturidemamica.com 😉

Un alt avantaj ar fi designul blogului. Dacă ai blog pe subdomenii eşti foarte limitat în ceea ce priveste look-ul blogului. Eu de exemplu am fost nevoită să aleg tema actuală, deşi mi-ar fi plăcut alta, dar din cauză că îmi doresc să scriu corect, româneşte, deci cu diacritice, am avut puţine opţiuni când a venit vorba să aleg aspectul blogului. În schimb, dacă ai site-ul pe domeniul propriu poţi apela la o firmă de web design care îţi poate face o temă frumoasă şi pe gusturile tale.

În altă ordine de idei, dacă aş avea un domeniu propriu aş avea posibilitatea instalării de diverse plugin-uri şi aplicaţii pe care acum pe wordpress nu le pot instala 😦 iar interacţiunea cu voi ar fi mai atractivă.

Şi nu în ultimul rând a avea un domeniu propriu înseamnă şi posibilitatea de a monetiza mai uşor blogul.

Ei, dar problema devenirii propriului stăpân nu se termină aşa simplu, doar cumpărând domeniul. Din contra, după ce îl cumperi urmează greul. Degeaba ţi-ai luat domeniu dacă nu îi găseşti şi o gazdă binevoitoare care să îţi închirieze o cămăruţă în spaţiul ei virtual special creat pentru asta. Cu alte cuvinte, va trebui să găseşti o firmă care să îţi poată asigura suportul tehnic virtual pentru ca site-ul să şi poată fi funcţional, să poţi publica articole pe el şi să te găsească cititorii.

Şi în ce priveşte găzduirea găseşti oportunităţi de hosting free; dezavantajul acestuia ar fi însă faptul că nu poate oferi prea mult spaţiu pe discul virtual, aşa că la un moment dat devii la fel de limitat din acest punct de vedere ca şi atunci când ai blog pe subdomeniu. Mulţi dintre prietenii mei virtuali care au un blog cu ceva vechime şi sute de articole scrise se confruntă deja cu aceste probleme.

Pe de altă parte, un hoster profesional face des backup la date, aşa că nu va trebui să îţi faci probleme că articolele sau pozele tale se vor pierde. Tot la fel este o mare diferenţă între un hosting free şi unul plătit în ceea ce priveşte securitatea datelor tale, acesta din urmă asigurând o mai bună protecţie împotriva atacurilor hackerilor.

Ar mai fi şi alte avantaje, un pic mai tehnice, care ţin mai mult de administrarea site-ului (acces prin FTP, baze de date MySQL, acces la diferite tipuri de statistici, redirecţionări, subdomenii, etc.) dar nu o să intru acum prea mult în amanunte.

Dacă vreau ca un vis să devină realitate trebuie să gândesc pozitiv. Aşa ca sper ca în cel mai scurt timp visul să devnă realitate. Eu una deja am început să visez şi am verificat. Numele de domeniu pe care mi-l doresc este liber deci nu mai rămâne decât să găsesc curajul de a face acest pas 😉

Ce părere aveţi, cum sună lecturidemamica.com?!

sursa foto: ligaweb.ro

Advertisements

17 thoughts on “De ce domeniu propriu?

  1. Multumesc 🙂
   Si eu fac la fel din motive de siguranta dar chiar si asa nu imi accepta diacritice decat pe tema asta si…ar mai fi vreo doua care imi plac…dar atat. E foarte limitat wp-ul din punctul asta de vedere.

   Like

 1. Ehei, sa ai succes! Te-ai gandit foarte bine! Asa este, una e sa ai domeniul tau, alta e sa ai blog pe un alt site… Si sunt multe modalitati prin care poti face un site de succes. Firma de hosting e una din ele, mai ales daca te ajuta si pe partea de SEO.

  Like

  1. Multumesc, Andrea.
   Nu stiu daca ajuta si pe partea de SEO.
   Cred ca acolo va trebui sa ma descurc singura ca si pana acum 😉
   Insa important e primul pas: sa castig 🙂

   Like

 2. Daca scrii des, daca iti promovezi articolele, daca ai foarte multi cititori, e indicat sa ai domeniul tau. Eu am avut, dar am renuntat. Oferta celor de la namebox e chiar foarte buna. Bafta.

  Like

 3. M-ai lămurit şi pe mine oleacă cum este cu domeniul.Nu pricep de ce nu poţi scrie cu diacritice că eu nu am nici-o problemă.Sau tema mea suportă…În orice caz, tot înainte.Dacă tot consumi un timp în mediul virtual, apoi fă în aşa fel să îţi fie mai comod şi util.Dar de ce spui că îl monetizezi mai uşor aşa ?

  Like

  1. Ma bucur ca am reusit sa iti fiu de folos. 🙂
   Sunt teme pe wordpress care nu accepta diacriticele din pacate 😦 asa ca am fost limitata la aceasta tema mai sobra dar m-am obisnuit cu ea 🙂
   Monetizezi mai usor pentru ca altfel esti vazut de motoarele de cautare si de eventualii advertiseri, ca sa nu mai zic de faptul ca pe subdomeniu nu prea ai voie sa monetizezi 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s