Vindecare prin terapia Bowen – interviu cu Simona Negură (terapeut)

Simona Negura_terapeut_BowenLa începutul anilor 1950 australianul Thomas Ambrose Bowen descoperă că mâinile sale au o adevărată putere de vindecare şi pune la punct o metodă holistică de tratament care mai târziu va deveni cunoscuta sub numele de terapia Bowen.

Ea se bazează pe principiul că organismul nostru dispune de abilităţile necesare pentru a-şi rezolva singur problemele de sănătate prin declanşarea acestora în momentul în care corpul se relaxează.

Pentru a înţelege mai bine acest tip de tratament holistic am invitat-o astăzi pe Simona Negură, terapeut acreditat pentru a practica terapia Bowen ca să ne vorbească de această metodă de tratament din păcate puţin cunoscută la noi.

1. Simona, pentru început aş vrea să te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine, despre pasiunile tale.

Locuiesc în Piatra Neamţ, într-un loc magnific, am 44 de ani, sunt căsătorita şi am două fete mari, de acum studente. De profesie sunt economist însă drept să vă spun niciodată nu mi-au plăcut cifrele iar după ce s-a schimbat codul fiscal nu prea am mai profesat şi am început să mă ocup de casă, de curte, de flori şi … de păsările de curte devenind astfel o casnică autentică.

Am studiat şi practicat reyki acasă, am urmat câteva cursuri de spiritualitate şi am ales să practic din toate câte le-am învăţat doar ceea ce mi se potriveşte.
Îmi place să trăiesc cât mai sanatos şi am renunţat de mult să mă aprovizionez, în ceea ce priveşte alimentele, din comerţ. Din primavară până toamna tărziu adun plăntuţe pentru ceaiuri şi îmi fac tot felul de creme şi pomezi. Încerc să trăiesc cât mai bio şi să cultiv şi altora acest stil.

Doar prin reiki, infoenergetică, ceaiuri sau alte forme de tratament naturiste nu reuşeam să aduc alinare celor dragi mie iar faptul că aveam mult timp liber m-a determinat să încerc şi altceva. Aşa am ajuns să învăţ despre terapia Bowen şi am descoperit că printr-o tehnică atât de simplă se pot rezolva o mulţime de probleme de sănătate.

Am acasă doi câini şi o pisica cărora nu ezit să le fac şi  lor terapie. Câinii mei nu sunt niciodată bolnavi şi dacă macar încearcă … nu reuşesc 🙂 Nu le-am mai făcut în ultimii ani nici măcar vaccin. Doar primavara îi deparazitez intern şi extern iar în rest folosesc uleiuri esentiale (aromaterapia este o altă pasiune de a mea) şi tehnica Bowen.

2. Simona, ce este tehnica Bowen şi în ce constă ea?

Tehnica Bowen este o terapie holistică, neinvazivă ce se bazează pe declanşarea capacităţii de auto-vindecare a propriului nostru corp.  Aşa cum spune şi profesorul de origine australiană, Andrew Zopos care este instructor internaţional în terapia Bowen, mişcările specifice acestei terapii, blânde şi extrem de delicate făcute pe anumite locaţii precise de pe corp, reuşesc să trezească “Doctorul Interior” care preia comanda şi astfel începe procesul de vindecare.

Pentru că suntem fiinţe unice şi fiecare în parte ne manifestăm diferit şi afecţiunile de care suferim pot să se manifeste diferit. Există însă un medic care ştie exact ce este în neregulă cu noi şi unde este localizată cauza problemelor – şi acela suntem noi înşine! Tehnica Bowen, spus cu alte cuvinte, “cheamă la datorie” medicul din noi.

3. Cât durează şi cum se desfăşoară o şedinţă?

O şedinţă durează 30-45 minute şi constă în aplicarea unor mişcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice de pe corp. Există pauze de câteva minute între secvenţele de mişcări. Acestea sunt foarte importante şi necesare pentru a oferi corpului posibilitatea de a prelucra mesajele transmise prin intermediul neurotransmiţătorilor.

Aceasta este singura terapie pe care un terapeut o poate aplica unui numar de până la şase pacienţi în acelaşi timp, fără efort fizic sau consum de energie, cu minim de implicare şi rezultate maxime, instantanee. Tehnica Bowen se face doar o dată la 7 zile, şi pacientul simte de la prima sedinţă beneficiile unui astfel de tratament!

Unele boli mai vechi şi mai grave au nevoie de mai mult timp pentru a fi ameliorate sau eliminate din organism şi uneori e necesar să faci o pauza şi să revii la tratament dupa 4-6 săptămâni. Astfel ,,se şterge” informaţia din celulele bolnave, corpul învaţă să îşi creeze altele noi cu o nouă informaţie. Totul depinde de felul în care reacţionează organismul nostru la tratament iar  prin aplicarea acestei tehnici corpul învaţă în primul rând să se recreeze!

Pentru a înţelege mai bine despre ce este vorba vă recomand să vizionaţi filmuleţul de mai jos în care Andrew Zopos explica foarte bine cum se desfasora o şedinţă de tratament.

4.Ce afecţiuni şi ce categorii de persoane pot beneficia de această tehnică terapeutică?

Această tehnică minunata lăsată noua de catre Tom Bowen aduce multă alinare tuturor persoanelor indiferent sex sau de vârstă. De ea pot beneficia persoanele vârstnice, femeile însărcinate, oameni cu diverse afecţiuni cum ar fi chiar şi cele scheleto-musculare şi chiar şi bebeluşii. Practic nu există contraindicaţii. Foarte multe afecţiuni pot fi tratate cu ajutorul acestei terapii. Fiind o metodă de tratament alternativ neinvazivă este recomandată tuturor persoanelor atât pentru tratarea problemelor fizice de sănătate cât şi a celor de ordin psihic, emoţional. Să luăm ca exemplu doar cazul depresiilor. Câtă terapie psihologică trebuie să facă un om cu o astfel de problemă şi apoi zilnic câte antidepresive mai trebuie să înghită pentru a îşi rezolva problema?! Ei bine cu ajutorul terapiei Bowen problemele de ordin emoţional şi psihic se pot rezolva fără o intervenţie chimica, brutală asupra organismului.

5. Simona, vrei să spui că nici în cazul în care eşti însărcinată nu există nici o contraindicaţie?

Exact. Mai mult chiar, în sarcină terapia Bowen ajută foarte mult atât mama cât şi viitorul bebeluş.

Acum am la tratament o viitoare mămică şi terapia bowen o ajută foarte mult. Probleme care apar de obicei într-o sarcină, cum ar fi de exemplu picioarele umflate sau durerile de spate aproape că nu există. Pacienta mea mai are câteva zile până să nasca şi stiu că datorită acestei terapii o să aibă cea mai uşoara naştere iar bebeluşul  o să fie un “bebe bowen” pentru că şi el a beneficiat în burtica mamei lui de terapie. În plus,  atunci când îl va aduce acasă de la maternitate va primi primele mişcări Bowen pentru bebe şi dezvoltarea lui va fi vizibil mai bună  comparativ cu ceilalţi copii de vârsta lui.

Nu trebuie să vă mire aceste afirmaţii ale mele. Această tehnica e minunată şi extraordinară. Ea poate să pregăteasca viitoarele mamici să nască fără probleme – aviz celor cărora le este teamă de o naştere naturală şi recurg la cezariană. În plus ajută şi viitorul bebeluş, el beneficiind de această tehnică chiar din burtica mamei lui.

La unul din cursurile pe care le-am făcut ne-a fost prezentat exemplul unei mămici care era programată  pentru cezariană  având în vedere vârsta înaintată (44 ani) şi faptul că bebeluşul nu era în poziţia normală de naştere, adică cu capul în jos. Am ramas mută de uimire să văd cum, după procedura Bowen numita HRT bebeluşul efectiv s-a întors şi apoi pacienta a putut să nască normal scăpând astfel de operaţie. Chiar şi pentru medicul ginecolog care o ingrijea acest fapt a părut inexplicabil, sansele ca bebeluşul să revina în poziţia de naştere fiind practic inexistente.

Astfel atât mama cât şi copilul au beneficiat de această metodă terapeutică. Se ştie că un copil născut prin cezariana are dezvoltarea mai greoaie, se îmbolnăveşte mai uşor, vorbeşte mai târziu etc. Ei bine, dacă la naştere mămica ar beneficia de acest tratament – viitorul copil nu ar mai fi un copil cu astfel de deficiente pentru că terapia înlătura şocul provocat de cezariană. Eu nu recomand aceste operaţii -deşi ele au devenit o modă în ziua de azi. M-aş gândi mai mult la ce aş putea să fac pentru a naşte natural şi mai ales la sănătatea viitorului bebeluş!

6. Simona, ca să înţelegem mai bine efectele acestei terapii te-aş ruga să ne povesteşti câteva din cazurile tratate de tine?

Da, cum să nu. Cu cea mai mare plăcere. Mai ales ca exemplele vorbesc mai mult decât lucrurile teoretice.

Când încă nu absolvisem cursul Bowen (nu dădusem examenul final), dar practicam totuşi terapia din ce învăţasem la cursuri, am cunscut o persoană de la noi din Piatra Neamţ, Ion S. care era grav bolnav. Fusese operat de cancer la colon iar în afară de această problemă de sănătate mai suferea şi de reumatism şi artrită. Era practic imobilizat la pat, în casă şi fără speranţa de a se mai face bine vreodată. M-a rugat să îl ajut şi cum nu putea să vină la mine la cabinet m-am dus eu la el acasă. Deşi nu ştiam toate procedurile de tratament,  deoarece abia la cursul pentru avansaţi se predau aceste protocoale, eram încrezătoare în mine şi în efectele terapiei asa că am început să îl tratez.

Din cauza disconfortului pe care îl avea când încerca să se deplaseze, domnul Ion S. nu mai ieşise din casă de două luni. În plus mai locuia şi la etajul patru. Pe la a treia şedinţă, simţind că evoluează bine, am încercat să îl conving că aerul curat şi o plimbare mai lungă îi va face bine şi l-am rugat să încerce să vină el  la mine la cabinet pentru următoarea şedinţă. În acel moment însă a fost sceptic şi a refuzat necrezând că ar fi posibil să iasă din casă. Nu mică mi-a fost mirarea însă când, pentr a opta şedinţă nu a trebuit să mă mai duc eu la el ci a venit el la mine la cabinet. Era cu ochii în lacrimi de bucurie, sprijinit de braţul soţiei lui şi ajutându-se de o cârjă.

A continuat să vină regulat la cabinet şi i-am făcut mai multe şedinţe. Nu a scăpat complet de dureri dar starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit vizibil. Pentru mine a însemnat mult acest caz pentru că, desi nu şi-a revenit sută la sută am reuşit totuşi să îi redau, ca sa spun aşa zâmbetul şi bucuria de a trăi. Dintr-un om ca o legumă, fără nici un chef, a devenit unul activ care nu mai e o povara pentru sotia lui, şi ea suferindă…

Daca tot mergeam la ei în casă, în paralel i-am făcut şi soţiei lui tratament. Avea şi ea probleme însă nu se plângea de ele. Voia doar ajutor pentru soţul ei. Avusese în trecut un accident vascular cerebral. Am început să o tratez iar dupa vreo zece săptămâni de tratament a avut sângerări nazale eliminând cheaguri de sânge! Sinceră să fiu în acel moment m-am speriat şi am întrerupt şedinţelele de terapie. Eram la început, urma să îmi dau examentul şi am cazut de acord să facem o pauză. Când am ajuns la cursuri i-am povestit profesorului despre ce s-a întâmplat şi despre spaima mea. Şi ştii care a fost raspunsul lui? “Bravo Simona, i-ai salvat viaţa!  Corpul lucrează şi numai el ştie cum! Un organism nu-şi face rău sie însuşi niciodată! Dacă nu avea acele sângerări ,cu cheaguri, probabil ar fi facut încă o comoţie, dar de data asta fatală!”

Vă daţi seama ce bucuroasă am fost! Când am revenit, cu examenul luat, de data asta  i-am povestit femeii ce ar fi putut păţească şi cât de norocoasă a fost.

Îmi mai aduc aminte de un caz. Am avut un domn care nu avea miros şi era puţin ameţit. Eu credeam ca are probleme cu alcoolul însă ulterior am aflat că el nu consuma băuturi alcoolice. Mi-am dat seama ca ar avea probleme cu urechea internă, parte care este responsabilă şi cu echilibrul corpului. De data asta ştiam protocolul şi în şapte şedinţe i-a revenit mirosul şi a scăpat şi de vertij.

Şi tot cu şapte şedinţe au fost rezolvate şi problemele de menopauză ale unei doamne.

Am mai avut cazuri de persoane care s-au tratat de probleme hormonale, chisturi ovariene şi chiar tumori, probleme care au fost rezolvate cu ajutorul mai multor serii de şedinţe. Ei, ar fi multe de povestit. 🙂

O colegă de a mea a avut la tratament chiar şi cazuri de persoane cu paralizii şi scleroză multiplă, boală despre care se ştie că nu are leac dar care prin acest tratament a avut o evoluţie pozitivă uimitoare.

În funcţie de gravitatea lor unele boli pot fi tratate, altele doar ameliorate dar chiar şi dacă nu suntem bolnavi şi vrem să profităm de această terapie ea tot va aduce un beneficiu pentru sănătatea noastră.

7. Simona, o ultimă întrebare, oricine poate practica aceasta terapie?

Da, e o tehnică minunată şi oricine o poate practica. Trebuie doar să o înveţi şi să ai şi un pic de dăruire pentru asta. Nu toţi cei care învaţă tehnica ajung să fie terapeuţi. Unii învaţă pentru a îşi ajuta doar familiile şi desi termină de studiat nu doresc să apară pe site ca şi terapeuţi. Pentru a trata pe alţii ai nevoie de multă practică şi ceva îndemânare.
Cine vrea totuşi să înveţe metoda aceasta se poate înscrie la cursurile care se organizează la Iaşi, Bucureşti şi Cluj.

Simona, îţi mulţumesc mult pentru amabilitatea ta de a răspunde la întrebările mele şi te mai aştept şi altă dată să stăm de vorbă. 

Update: Pe Simona o puteţi contacta la adresa de email : simonika.sim[@]gmail.com

22 thoughts on “Vindecare prin terapia Bowen – interviu cu Simona Negură (terapeut)

 1. Recomand cu multa caldura tratamentul bowen,fiind o beneficiara fericita a acestui tratament.Am renuntat total la medicamente,mi-am schimbat starea de spirit,sunt alt om.Si este un tratament placut iar Simona Negura este terapeutul care face minuni ca si Bowen-ul.

  Like

 2. si eu m-am tratat prin metoda BOWEN ! pot sa spun ca acum ma simt foarte bine atat psihic,unde am avut mari probleme, cat si fizic Cu ajutorul doamnei SIMONA NEGURA am scapat de probleme. Multumesc foarte mult pentru ajutor si recomand aceasta terapie la orice persoana care doreste sa se trateze

  Like

 3. Puteti accesa site.ul bowen.ro si gasiti in Bucuresti multi terapeuti!
  puteti alege unul in functie de adresa…sa fie cit mai aproape de locatia dvs.
  Succes!

  Like

 4. E mai bine sa va contactez eu… Sau puteti sa puneti aici intrebari si eu va raspund cu drag!
  Ce anume va supara,sau ce ati dori sa aflati in plus?
  Simona

  Like

 5. Si consortul meu s-a tratat cu bowen dar in afara de faptul ca a adormit foarte bine la sedinte, nu s-a observat altceva 🙂 Dar nici rau nu i-a facut :)))

  Like

  1. Hapi, numai la sedinte a dormit bine?:p
   Eu as fi bucuroasa daca as dormi bine si in rest dar inca nu am incercat terapia.Dupa ce fac sedintele revin cu impresii 😉

   Like

 6. Alegeti cu atentie terapeutii!
  Sunt terapeut Bowen si la fel cum spunea si Simona in materialul de mai sus, nu toti cei care studiaza terapia pot sa ajunga terapeuti. Trebuie sa ai aceasta daruire si nu in ultimul rand sa fii ca si terapeut, intr-o legatura continua cu divinitatea. De aceea atunci cand cautati un terapeut, cautati unul care are o viata implinita, familial si spiritual.
  Doamne ajuta!

  Like

 7. E interesant ceea ce am citit. Pentru increderea in propriile forte, calitati, se poate face ceva? Simt ca pot face mai multe, dar ma simt impiedicata de sotul meu, de mama mea. Va rog sa ma ajutati. Multumesc mult.

  Like

  1. Cezara, nimeni nu te poate impiedica sa te increzi in fortele tale proprii. Tu esti singura care poate avea incredere in propria persoana. Increderea in sine nu depinde de “aprobarea” altor persoane.
   Undeva, cumva singura te blochezi, si iti autodistrugi increderea in tine.
   Nu stiu daca Bowen te poate ajuta.O sa o rog pe Simona sa iti raspunda si ea la intrebare 🙂
   Pana atunci citeste si interviu Niculinei Gheorghita de aici de pe blog, in care se vorbeste despre crearea propriei realitati 😉
   Poate iti va fi de ajutor 🙂

   Like

 8. eu am descoperit singur aceasta terapire deci fiecare dintre noi are abilitati nelimitate cheia este la fiecare dintre noi …

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.