Chemarea îngerului (Guillaume Musso)

Chemarea ingerului
Chemarea ingerului, autor Guillaume Musso
editura All, 2012, pret 34,90

Despre Guillaume Musso v-am mai povestit luna trecută când am făcut prima recenzie din cadrul campaniei vALLuntar, la cartea “Ce-aş fi eu fără tine?”. Vă spuneam încă de atunci că îmi place felul de a scrie al lui Musso, faptul că ştie să combine diferite stiluri cum ar fi de exemplu intriga poliţistă cu cea de dragoste.

Ei bine, ieri am terminat de citit o altă carte scrisă de el, “Chemarea ingerului” despre care se spune că este una dintre cele mai bune cărţi ale lui Guillaume Musso. Şi această afirmaţie nu cred că e prea departe de adevăr. Cel puţin mie mi-a plăcut cartea, am citit-o repede, pe nerăsuflate… mă rog, atât cât m-a lăsat cel mic 😉

Atât de mult s-a vorbit în bloggosferă despre carte încât nu ştiu ce aş mai putea spune. Este una dintre cărţile cele mai bine vândute de la editura All şi este lăudată în toată bloggosfera, aşa că în mare nu mai e un secret subiectul. Cartea a apărut în Franţa în 2011 sub titlul original “L’Appel de l’ange” iar la noi a fost tradusă şi publicată la editura All în anul 2012 sub titlul “Chemarea ingerului“.

Un El, Jonathan şi o Ea, Madeline, uniţi de mâna destinului, împart secrete care aparţin trecutului, dar care revin în viaţa lor datorită unei nevinovate întâmplări care îi aduce împreuna pe cei doi: schimbul de telefoane mobile care a avut loc din greşeală pe aeroportul JFK din New York, cu o saptămână înainte de Crăciun.

Din ultimul capitol al cărţii putem afla despre faptul că ideea aceasta a schimbului de telefoane vine dintr-o întâmplare din viaţa reală a lui Guillaume Musso care, în august 2007, păţise acelaşi lucru pe un aeroport din Canada. Atunci i-a venit ideea care va sta la baza acestui frumos roman, pe care el însuşi îl descrie ca fiind o combinaţie dintre o comedie romantica şi un roman poliţist. Eu drept să zic nu prea l-am perceput ca fiind o comedie romantică, ci mai degraba un roman poliţist sau chiar un thriller.

Prima parte a cărţii pare doar o simplă şi romantică poveste de dragoste dintre o florăreasă şi un bucătar, dar în a doua jumătate a cărţii personajele principale devin din ce in ce mai conturate, mai dinamice şi banalul chef se transformă într-un investigator inteligent, fără de care nu s-ar putea rezolva misterul unei dispariţii din trecut, iar liniştita florăreasă se transformă într-o poliţistă sigură pe ea şi foarte tenace.

În afară de cei doi, un alt personaj cheie al romanului este Alice, tânăra disparută în urmă cu câţiva ani şi al cărui caz Madeline îl ancheta de pe vremea când lucra pentru poliţia din Manchester. Deşi este fiica unei consumatoare de droguri şi locuieşte într-un cartier rău famat, Alice este o fată talentată şi cu un caracter deosebit. Întamplarea face ca ea să îl ajute pe Johnatan într-un moment crucial al vieţii lui, salvându-i viaţa.

Mie mi-a placut mult un pasaj din scrisoarea pe care Alice i-o lasă lui Jonathan după ce îl salvează şi pe care vi-l redau mai jos:

“Mult timp n-am fost fericită. Când eram foarte tristă, mă agaţam de o frază, uneori atribuită lui Victor Hugo, pe care o copiasem pe prima pagina a jurnalului meu. Zicea aşa: “Cei mai frumoşi ani ai unei vieţi sunt cei pe care nu i-ai trăit încă“”

Cu aceasta frază scrisă de Alice în jurnalul ei se încheie optimist şi romanul scris de Guillaume Musso, un roman pe care îl poţi citi oricând cu plăcere.

Pentru cine vrea să îşi facă o idee despre cum e scrisă cartea îl invit să citească aici primele 19 pagini din carte. Cartea o gasiti de multe ori la pret redus la marile librarii online.

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.

33 thoughts on “Chemarea îngerului (Guillaume Musso)

  1. Bietul de el e lipsit de inspiratie dar isi revine la un moment dat si ….face pricomigdale … dar mai bine te las pe tine sa ne spui daca poti face ceva dupa reteta data in carte 😉

   Like

 1. Asta e si cartea mea de suflet din anul 2012, cei care au cartea stiu de ce. 🙂 Desi la inceput parea o poveste romantica simpla, devine pe parcurs complicata, cu evenimente la care nici nu te gandeai ca s-ar putea sa-i lege la un moment dat pe cei doi. Ce mai, de citit. Neaparat!

  Like

 2. am mai citit o recenzie a acestei cărți și mi-a plăcut.. și eu am ales o carte a lui Musso – Fata de hărtie.. și îmi place tare mult cum scrie.. cu siguranță am să mă apuc să-i citesc și alte cărți 🙂

  Like

 3. Si mie mi-a placut Chemarea ingerului. Un singur lucru as putea zice ca m-a “zgariat”, numarul mare de coincidente fericite (nu o sa povestesc care). Dar am trecut linistita peste ele, nu fura cu nimic din farmecul cartii 🙂

  Like

 4. Am citit- o ! Mi- a placut f mult si abia astept sa citesc si celelalte carti ale lui Musso. iti recomand ” Dumnezeu calatoreste intotdeauna incognito ” 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s