La ce poţi folosi uleiul de migdale

Utilizarea uleiului de migdale are o istorie destul de veche, acesta fiind folosit în diferite zone ale lumii, din China antică, India şi până în Grecia şi Persia, atât în scopuri cosmetice cât şi medicinale. Principalul scop în care a fost folosit în vechime a fost acela de a trata pielea uscată, asociată cu probleme cum ar fi eczemele sau psoriazisul. În India el a fost inclus încă de acum mai bine de 5000 de ani în medicina ayurvedică, fiind recomandat pentru anumite tipuri de piele, pentru îngrijirea părului dar şi pentru uz intern.

Uleiul de migdale poate fi obţinut fie din miezul de migdale dulci, care pot fi consumate şi crude, fie din cel al migdalelor amare, care dacă sunt consumate neprelucrate pot fi mortale. Miezul sâmburelui de migdală amară conţine amygdalin glucoside care se poate transforma în urma procesului de zdrobire, mestecare sau orice altă daună adusă seminţei în acid prusic (acid cianhidric), acid care este mortal.

Migdalele dulci sunt fructele copacului Prunus amygdalus dulcis sau copacul de migdal dulce, care aparţine familiei Rosaceae şi din care mai fac parte şi cireşul, piersicul, prunul şi caisul. El este considerat a fi unul dintre primii arbori de nuci care a fost adaptat cultivării de către om şi poate atinge şi până la 10 metri înălţime. Originar din Orientul Mijlociu, migdalul dulce este astăzi cultivat în India,Turcia, Israel, Siria, în estul Mediteranei, nordul Africii şi sudul Europei, în California, dar şi la noi în ţară.

Selecţia soiului de migdal dulce, din atâtea soiuri de migdal amar existente în sălbăticie a marcat începutul domesticirii acestuia, însă cum au reuşit stramoşii noştri să facă această selecţie rămâne încă un mister. Se spune că specia cultivată a migdalului a apărut mai întâi în Epoca bronzului, undeva între ani 3000 şi 2000 ÎC, acesta fiind unul dintre primii arbori cultivaţi de om pentru a fi  folosiţi pentru seminţe şi ulei.

Ce conţine uleiul de migdale

Uleiul de migdale este un ulei translucent, cu o culoare de un galben clar, fără miros şi are o aromă uşor dulce, de migdale. Este un ulei foarte bogat în vitamina E. Doar o linguriţă de ulei de migdale conţine 5,3 mg de vitamina E ceea ce înseamnă mai bine de 25 la sută din raţia zilnică recomandată.

Conţine de asemenea şi un procent mare de acizi graşi mononesaturaţi numiţi generic MUFA, grăsimi despre care se ştie că, dacă sunt consumate, pot reduce riscul apariţiei bolilor de inimă şi atacurilor cerebrale, dar şi acizi graşi polinesaturaţi.

De asemenea mai are în compoziţia lui: acid linoleic care este un acid gras omega 3 ce se găseşte în multe tipuri de nuci şi care îi conferă acestuia multe beneficii nutriţionale; gliceride, esteri formaţi între un acid şi glicerol şi care sunt substanţe folosite în compoziţia săpunurilor, ceea ce face care uleiul de migdale să poată fi folosit ca ingredient ideal pentru produsele de toaletă; oleina care este un lichid galbui ce se găseşte în multe uleiuri şi grăsimi şi care dă acestora culoarea respectivă.

La ce putem folosi uleiul

Uleiul de migdale se foloseşte ca şi ulei de transport al principiilor active în amestec cu uleiurile esenţiale sau ca bază pentru loţiuni ale pielii, fiind utilizat cu succes în îngrijirea tuturor tipurilor de piele, a părului, ca ulei de masaj pentru aromaterapie, în scopuri medicinale şi culinare.

În scopuri culinare

Uleiul de migdale are o aromă de nuci, care însă nu este atât de puternică încât să modifice gustul mâncării în care este adăugat, aşa cum se întâmplă cu cel de nuci de macadamia sau pecan. Se poate folosi la gătit pentru prăjire sau sotare dar şi ca adaos în salate.

În scopuri medicinale

Poate fi folosit pentru îndepartarea din ureche a cerii în exces, poate fi de ajutor pentru a calma mâncărimile şi inflamaţiile cauzate de eczeme şi dermatite, ajută la prevenirea apariţiei cancerului, la scăderea colesterolului, la întărirea imunităţii etc. Ajută procesele digestive din corp şi poate fi un laxativ foarte bun. Două linguri de ulei de migdale luate de două ori pe zi (dar nu mai mult de o saptamână) s-au dovedit a fi eficiente în combaterea constipaţiei. De asemenea, aplicat direct pe piele, poate sa aducă alinare în cazul durerilor musculare.

Pentru îngrijirea părului

Folosirea cu regularitate a uleiului de migdale pentru masarea ajută la tratarea scalpului şi foliculelor de par putând să prevină căderea părului, dându-i acestuia stralucire şi întărind radăcina părului. Acesta nu numai că îngrijeşte scalpul dar ajută şi la prevenirea uscării acestuia şi a apariţiei mătreţii. Doar câteva picături de ulei de migdale sunt suficente pentru a se vedea schimbări majore în sănătatea părului tău. Poate fi folosit foarte simplu ungând vârfurile degetelor cu câteva picături de ulei şi apoi masând uşor pielea capului.

Pentru îngrijirea pielii

Uleiul de migdale dulci este compatibil cu multe tipuri de piele. Îmbunătăţeşte elasticitatea şi calitatea pielii, uşurează iritaţiile pielii şi buzele crăpate. Calmează pielea inflamată, hidratează şi dă strălucire pielii dacă este folosit cu regularitate.

Este un bun emolient, ceea ce înseamnă că poate îngriji şi hrăni suprafaţa pe care este aplicat şi de aceea este folosit pentru îngrijirea pielii uscate, la prepararea balsamurilor de buze, a loţiunilor şi balsamurilor de păr. Datorită capacităţii lui de a reţine apa are proprietăţi hidratante, fiind folosit în compoziţia unor cosmetice, ca rujuri sau alte produse hidratante, utilizate pentru a preveni deshidratatea pielii.

Studiile ştiinţifice făcute au arătat că uleiul de migdale are proprietatea să regenereze pielea şi să reducă cicatricile de după operaţii. Poate să protejeze pielea de arsurile solare, aşa cum arată un studiu făcut de o echipă de cercetători din New Delhi (India), care au descoperit că atunci când pielea este penetrată cu ulei de migdale înainte ca aceasta să fie expusă la razele UV ale soarelui, au protejat-o de viitoarele daune. Ajută de asemenea şi la repararea daunelor deja făcute de o expunere la soare.

Uleiul de migdale poate fi de real ajutor în a scăpa de expresia ochilor obosiţi şi a cearcănelor. Dacă tamponezi cu puţin ulei de migdale zona din jurul ochilor, dimineaţa şi seara, te va ajuta să reduci pungile şi cearcănele din jurul lor.

Uleiul de migdale este un emolient ideal pentru orice parte e corpului şi în timpul sarcinii, cel mai bine se aplicându-se pe pielea umedă dupa baie sau duş. Naşterea naturală necesită întinderea intensă a unor ţesuturi delicate din zona perineului, zonă care poate beneficia de masaj cu ulei de migdale cu câteva saptamani înainte de naştere. Un masaj cu acest ulei poate să mărească circulaţia sangelui în această zonă, elasticitatea şi relaxarea muşchilor şi ţesuturilor. Astfel se poate evita efectuarea procedurii chirugicale cunoscută sub numele de epizotomie şi care este destul de frecventă la femeile care nasc pe care naturală.

Este un excelent  ulei de masaj pentru bebeluşi deoarece este bogat în substanţe emoliente dar şi natural în acelaşi timp, ceea ce îl face potrivit pentru pielea atât de delicată a acestora. Folosirea acestui ulei pentru îngrijirea pielii bebeluşilor este o tradiţie în India şi în multe alte părţi ale lumii. Teama de eventualele reacţii alergice face ca mulţi părinţi să se evite să îl folosească, dar atât timp cât nu există în familie o alergie la alune, nu aveţi de ce să vă temeţi să folosiţi acest ulei.

Ulei de migdale dulci poti gasi la orice magazin naturist, chiar si la cele online, deci poti comanda dand click aici.

Dacă ti-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi dă un like&share ca să afle şi ei.

ce am citit:

lectura 1, lectura 2, lectura 3

5 thoughts on “La ce poţi folosi uleiul de migdale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s