Uleiul de argan, hrană pentru pielea ta

fructele copacului de Argan

Aşa cum am scris şi aici, în compoziţia marii părţi a produselor cosmetice intră multe substanţe chimice care sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră. Spuneam atunci că ar trebui să fim mai atenţi la ce produse folosim pentru a ne îngriji pielea şi să căutăm alternative naturale.

Când vine vorba de hrănirea şi hidratarea pielii e bine să căutam alternative care să ne ajute să îi furnizăm acesteia vitaminele necesare pentru sănătatea ei. Aşa cum organismul are nevoie de îngrijire, la fel şi pielea trebuie hrănită pentru a se menţine tânără. Din cauza factorilor de stres pielea noastră este în mod constant privată de nutrienţi, fiind deci necesar să fie menţinut nivelul optim de hidratare şi de colagen.

Prin conţinutul mare de nutrienţi (minerale, vitamine, acizi graşi etc.) şi lipsa oricărei substanţe chimice care ar putea dăuna pielii, o alternativă sănătoasă o constituie uleiul de argan. Este cunoscut că acest ulei are abilitatea remarcabilă de a hrăni, catifela şi îmbunătăţi elasticitatea pielii şi poate fi folosit cu eficacitate pentru tratamentul pielii uscate, a psoriazisului, a acneei, a pielii arse de soare etc.

Ce conţine uleiul de argan

Uleiul de argan este bogat în antioxidanţi, carotenoizi, acid ferulic, steroli, polifenoli, vitamina E. Optzeci la sută din uleiul de argan este constituit din acizi graşi nesaturaţi care sunt foarte rezistenţi la oxidare, conferindu-i acestuia proprietăţi antioxidante. Putem găsi acizi graşi cum ar fi: acidul palmitic 14%, acidul stearic 5%, acidul oleic (omega 9) 43.5%, acidul linoleic (omega 6) 37%  şi acidul linolenic aproape 6%. Acizii graşi esenţiali apără integritatea celulară şi afectează fluiditatea celulară ajutând la prevenirea deshidratării pielii.

Uleiul de argan mai conţine  squalene, un component rar şi unic, care protejează pielea împotriva apariţiei cancerului. Mai este foarte bogat în tocoferol (vitamina E), un puternic antioxidant care menţine hidratarea pielii, ajută la stoparea daunelor radicalilor şi la reducerea ridurilor prin restaurarea filmului hidrolipidic natural al pielii. De asemenea conţine şi un grup de substanţe numite sterolini care îmbunătăţesc metabolismul pielii, reduc inflamaţiile şi determină o excelentă hidratare a pielii.

Beneficiile folosirii uleiului de argan

Fiind o soluţie naturală pentru apărarea pielii împotriva îmbătrânirii premature şi expunerii la razele UV, uleiul de argan devine hrană pentru pielea noastră. Pentru aceste calităţi dovedite el şi-a câştigat chiar o reputaţie internaţională ca fiind un produs natural de îngrijire destinat pielii mature, îmbătrânite şi ridate.

Uleiul de argan este folosit în mod tradiţional pentru îngrijirea pielii, a părului, a unghiilor, pentru masaj, ca tratament natural împotriva dereglărilor dermatologice dar şi ca ulei pentru gătit. Cercetările făcute au arătat că uleiul de argan restabileşte filmul hidrolipidic, creşte cantitatea de nutrienţi şi oxigen din celulă, neutralizează radicalii liberi şi protejează ţesutul conectiv. Are proprietăţi antiinflamatorii şi poate fi folosit cu beneficii mari în cremele pentru reducerea umflăturilor şi a durerilor musculare. Poate fi folosit şi pentru ameliorarea unor probleme de sănătate legate de acnee, psoriazis, eczeme, arsuri solare dar şi pentru îmbunătăţirea aspectului şi sănătăţii părului deteriorat şi a unghiilor fragile. Folosirea acestuia poate ajuta de asemenea la prevenirea şi tratarea cicatricelor nedorite.

Uleiul de argan ajută la întărirea firului de păr şi la repararea membranei celulare deteriorate  a acestuia fiind recomandată folosirea lui pentru tipul de păr dificil de pieptănat, deoarece restabileşte netezimea părului, făcându-l uşor de pieptănat şi coafat.

Poate fi de asemenea folosit fără probleme şi de viitoarele mămici pentru prevenirea apariţiei vergeturilor cauzate de fluctuaţiile de greutate din sarcină, precum şi pentru îngrijirea pielii delicate a bebeluşilor, pentru prevenirea uscăciunii acesteia, dar şi pentru calmarea eventualelor iritaţii.

Uleiul de argan se poate folosi şi la gătit, cercetări recente arătând faptul că consumul de ulei de argan scade nivelul colesterolului şi reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi a aterosclerozei. Nivelul foarte ridicat de acizi graşi esenţiali şi de antioxidanţi ajută la protejarea inimii şi contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate în general.

Cum se poate utiliza uleiului de argan

Uleiul de argan se absoarbe foarte repede în piele, este foarte hidratant, are o culoare galbenă şi e uşor vâscos.

Dacă vreţi să îl folosiţi pentru îngrijirea părului puteţi proceda în mai multe feluri: aplicaţi o cantitate mică de ulei pe păr, lăsaţi să acţioneze timp de o oră, două, după care vă puteţi spăla pe cap; ca şi balsam după clătirea parului; pentru masarea pielii capului sau ca mască de păr, în amestec cu ulei de rozmarin şi lavandă.

Pentru îngrijirea pielii poate fi folosit în diferite combinaţii împreună cu alte uleiuri cum ar fi de exemplu uleiul de susan, câteva picături fiind suficiente a fi aplicate pe faţă, seara înainte de culcare.

Pentru pedichiură şi manichiură puteţi folosi un amestec de ulei de argan şi suc de lamâie. Ţinând zece minute unghiile în acest amestec se pot înmuia foarte uşor cuticulele. De asemenea îl puteţi folosi şi direct pe unghii, în loc de lac de unghii, deoarece acesta le va da strălucire şi va hrăni şi proteja unghiile fragile.

Cu ajutorul lui vă puteţi face şi o loţiune de corp hidratantă amestecând ulei de argan cu alte uleiuri esenţiale aromatice, pentru a creşte beneficiile acestuia. De exemplu, în combinaţie cu ulei esenţial de levănţică amestecul respectiv va avea proprietăţi de calmare şi emoliere a pielii, combinaţia fiind excelentă a fi folosită după ce faceţi duş.

Pentru tratarea unor infecţii ale pielii se poate face un amestec de ulei de argan şi ulei de arbust de ceai (tea tree oil) în proporţie de 3 la 10 şi aplicat apoi pe partea infectată.

Trebuie să luaţi în considerare şi anumite precauţii în folosirea uleiului de argan pentru ten. Fiind un ulei foarte hidratant, el va crea pe faţă o peliculă uleioasă care poate duce la înfundarea porilor şi la apariţia coşurilor sau a punctelor negre şi de aceea persoanele cu tenul gras ar trebui sa evite folosirea acestuia pe faţă. În schimb se poate folosi fără probleme pentru a hidrata buzele. Dacă aveţi tenul gras, dar totuşi vreţi să folosiţi acest ulei pentru proprietăţile lui benefice, atunci îl puteţi amesteca cu ulei de jojoba în proporţie de trei la unu. Pentru a preveni şi apariţia acneei se mai poate adăuga în acest amestec şi câteva picături de ulei de arbust de ceai.

Cum se obţine uleiul de argan

Poate o să fiţi surprinşi să aflaţi că pentru a produce un litru de ulei de argan sunt necesare 32 de kg de fructe de argan şi acest lucru explică de ce acest ulei este unul dintre cele mai scumpe din lume.

Uleiul de argan se obţine din fructele copacului de argan (Argania spinosa), un arbore care este originar din Maroc şi despre care se ştie că poate să atingă o vârstă destul de mare, atingând chiar 200 de ani vechime. Considerat a fi unul dintre cel mai vechi copac din lune, Arganul este declarat specie pe cale de dispariţie şi este protejat de UNESCO.

În mod tradiţional fructele copacului sunt adunate de obicei cu ajutorul caprelor. Nu e nimic ciudat în asta. Caprele se caţără pe copaci, consumă aceste fructe pe care apoi le elimină, deoarece sunt greu de digerat. Acestea sunt culese de către locuitorii zonei, numiţi Berberi, sunt spălate, uscate, decojite şi apoi presate pentru a putea fi extras uleiul.

În zilele noastre însa procedeul de extracţie al uleiul de argan se face la scară industrială cu ajutorul maşinilor. Fiecare fruct de argan conţine trei sâmburi albi, care sunt prăjiţi şi apoi presaţi pentru a se putea obţine apoi uleiul care are o aromă de alune. Uleiul obţinut prin acest procedeu se foloseşte în scopuri culinare. Uleiul care se foloseşte în cosmetică sau în scopuri medicinale este obţinut însă din sâmburi cruzi.

Când vreţi să vă cumpăraţi o sticluţă cu ulei de argan ţineţi cont deci de faptul că sunt două tipuri de ulei şi că uleiul de argan pentru gătit nu se poate folosi în scopuri cosmetice!

ce am citit:

lectura 1, lectura 2

6 thoughts on “Uleiul de argan, hrană pentru pielea ta

  1. Sunt de parere ca este unul dintre uleiurile miraculoase , pe buna dreptate fiind supranumit “aurul desertului”, cu privire la pretul acestuia, fiind un pic mai ridicat decat alte uleiuri cosmetice sa stiti ca au aparut si variante mai economice cum ar fi: ulei de argan la 6ml cu roll la 5.5ron, 8ml 6.5ron, 10mlla 9ron s.a.m.d. Eu mi le-am procurat de aici: http://ameplant.ro/produs.php?id=1215&denumire=Ulei_Argan_BIO_presat_la_rece_8ml si chiar sunt multumita. O zi buna!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s