Jamie Oliver, un ministru al hranei sănătoase

Primul război mondial a adus în Marea Britanie o penurie de alimente care a avut ca rezultat apariţia unui număr foarte mare de oameni sub nutriţi. Însă când a început cel de al doilea razboi mondial guvernul a ştiut ce acţiuni să întreprindă pentru a evita să se ajungă din nou într-o astfel de situaţie nedorită. Astfel, pentru a se asigura că există destulă hrană pentru toată populaţia şi pentru a o educa în legătură cu alimentaţia sănătoasă, astfel încât oamenii să fie sănătoşi şi să fie capabili să lupte în razboi, guvernul Marii Britanii a hotărât înfiinţarea “Ministerului Hranei”.

Prin intermediul acestuia a fost pusă la cale o reţea de consilieri în nutriţie şi profesori de gatit care să educe populaţia în probleme legate de mâncare şi nutriţie astfel încât oamenii să fie capabili să se hrănească adecvat folosindu-se de raţiile pe care le aveau la dispoziţie. Au fost mobilizate mii de gospodine care ştiau să gătească şi au fost trimise în toată ţara ca să dea sfaturi şi să înveţe populaţia cum să se descurce cu minimul pe care îl aveau. Astfel, mii de familii au fost educate să gătească mâncăruri nutritive folosind cantităţi minime de ingrediente. Au fost organizate demonstraţii de gătit în incinta marilor magazine, cum ar fi de exemplu Harrods, ţinute de persoane ca Marguerite Patten, supranumită astăzi “decana artei culinare britanice”, au fost difuzate în cinematrografe scurte filmuleţe educaţionale despre gătit, radioul naţional, BBC, avea un program matinal intitulat “Kitchen front” etc.

Inspirat de ceea ce a însemnat “Ministerul hranei” pentru britanici şi pornind de la faptul că în ziua de azi tot mai mulţi oameni suferă de obezitate, boli metabolice ca diabetul, boli de inima etc., toate datorate unui stil de alimentaţie greşit, bazat mai mult pe alimente semipreparate, în anul 2008, cunoscutul bucătar englez, Jamie Oliver, a început o campanie prin care încearcă să menţină vie abilitatea de a găti şi încearcă să ne arate că mâncarea sănătoasă nu este doar apanajul unei clase şi că atâta timp cat ştii să găteşti te poţi bucura de ea încadrându-te în orice buget. Ideea de bază a acestei campanii o regăsim şi în ultima carte a acestuia, intitulată Jamie, ministrul hranei sănătoase. Oricine poate învăţa să gătească în 24 de ore, carte apărută anul acesta la editura “Curtea veche”.

“Făcând abstracţie de recesiuni şi de crize financiare, cu toţii trebuie să ştim cum să gătim simplu, hrănitor, economic, gustos, o masă îmbelşugată pornind de la zero. Şi odată dobândite aceste cunoştinţe, trebuie să le transmitem şi altora, prietenilor, familiei, colegilor de muncă, pentru a păstra viu acest cerc al cunoaşterii.”

Jamie Oliver face apel la fiecare dintre cititorii acestei cărţi să se implice personal în transmiterea cunostinţelor însuşite din carte, prin învaţarea măcar a unei singure reţete din fiecare capitol, experimentarea până la desăvârşire a acesteia şi apoi transmiterea mai departe a modului de preparare. Dacă o singură persoană  învaţă alte patru persoane cum se găteşte reţeta şi fiecare dintre acestea la rândul lor mai învaţă alte patru persoane iar acest ciclu se repetă de opt ori, numărul persoanelor care ar şti să gătească ar fi suficient pentru a putea umple Stadionul Wembley.

Acest pricipiu, de a transmite şi altora modul de preparare al unei reţete, nu este nou, ci este un principiu care are rădăcini adanci în istorie fiind “o variantă modernă a felului în care oamenii obişnuiau pe vremuri să transmită reţetele de la o generaţie la alta”, cea mai bună metodă de învăţare fiind cea dinamică, ne spune Jamie.

Cartea se doreşte a fi un catalizator care să ajute cât mai multi oameni să înveţe să pregătească “din nou, corect, feluri de mâncare ieftine, gătite în casă de la A la Z” şi se adresează începătorilor, bucătarilor cărora le place simplitatea, dar şi persoanelor care ar trebui duse cu forţa în bucătărie. “Ideea acestei cărţi mi-a venit discutând cu toţi acei oameni pe care i-am întâlnit şi care credeau că nu vor şti niciodată să-şi pregătească singuri o masă şi nici nu vor fi în stare vreodată să înveţe să gătească. Desigur acest fel de a gândi este ca  un steag roşu fluturat în faţa unui taur, deoarece eu cred că să găteşti acasă este una dintre acele abilităţi de bază, fundamentale, pe care orice om de pe Pământ trebuie să le aibă pentru a putea avea grijă de propria persoană, de familie şi prieteni.”, ne spune Jamie Oliver.

Astfel, pe parcursul celor patrusprezece capitole ale cărţii, acesta încearcă să prezinte o serie de reţete uşoare surprinse în imagini cât mai explicite, astfel încât chiar şi cel mai îndărădnic adversar al gastronomiei să poată înţelege noţiunile elementare ale gătitului. În afară de aceste capitole cu reţete, cartea mai cuprinde şi un capitol introductiv intitulat “Lucruri absolut necesare” în care Jamie ne vorbeşte despre ce accesorii ar trebui să avem în bucatarie pentru a putea deveni un bucătar bine dotat şi eficient dar şi ce ingrediente nu ar trebui să ne lipsească din cămară astfel încât dacă vrem să gătim o bucată de carne care să pară că provine din Spania, China, Italia sau Maroc, să o putem face doar folosind ierburile aromate sau condimentele pe care le avem în casă.

Ca în multe din cărtile de bucate moderne, şi în cartea lui Jamie Oliver vom găsi un capitol dedicat reţetelor rapide intitulat “Reţete în douăzeci de minute” care cuprinde reţete potrivite pentru cei ce vor o gustare, un prânz sau o cină pentru două persoane. De exemplu o “tocană picantă de peşte cu cuşcus în stil marocan” nu ar trebui să ne ia mai mult de 18 minute iar o “supă de pui cu tăieţei în stil asiatic” se poate face în doar 17 minute. Din cuprinsul cărţii nu lipsesc nici capitolele dedicate reţetelor de paste, preparatelor în stil chinezesc sau reţetelor simpe cu sos curry dar şi supelor simple şi salatelor delicioase, reţetelor clasice cu peşte, tocăniţelor, preparatelor de casă din carne tocată şi fripturilor pentru diverse gusturi.

De asemenea, într-unul din capitolele cărţii, intitulat “Mic dejunuri revigorante” vom găsi reţete de mic dejunuri “care chiar sunt sănătoase, dar în acelaşi timp teribil de gustoase; genul acela de preparate cu care îmi hrănesc copii în mod obisnuit”, ne spune Jamie care ne învaţă, cu simplitatea şi originalitatea de care dă dovadă, cum să gătim un terci de ovăz cu diferite feluri de arome, clătite dar şi smoothie din fructe congelate. Mai găsim prezentate diferite modalităţi de a prepara ouăle (ouă fierte, ouă prăjite, ouă ochiuri, ouă jumări dar şi omlete), o reţetă simplă de compot de fructe cu aromă de ghimbir dar şi modalitatea de a transforma un simplu platou cu fructe proaspete într-un mic dejun plăcut ochiului.

Ultimul capitol al cărţii este dedicat dulciurilor, de la budinci, prăjituri sau fursecuri pâna la “strălucitele prăjiturele de şcoală veche, cu frişcă tare şi gem”. Mai găsim o apetisantă reţetă de tartă de ciocolată cu fructe şi alune care este foarte simplu de pregătit, o tartă Tatin cu banane, o reţetă de pandişpan cu fructe şi frişcă, excelent pentru orice ocazie, precum şi şase feluri de a face o îngheţată simplă, tradiţională.

Dacă ai crezut că nu vei putea niciodată să găteşti, dacă ştii să găteşti dar eşti în lipsa de idei, reţetele şi imaginile din cartea lui Jamie Oliver te vor ajuta să iţi învingi temerile sau să iţi îmbogăţeşti cunoştinţele  astfel încât să poţi găti mâncăruri delicioase şi uşor de făcut. A găti este o abilitate simpla pe care „dacă v-o însuşiţi, economisiţi bani, vă simţiţi bine, iar voi, familia şi prietenii voştri veţi porni pe calea cea buna spre o viaţă sănătoasă”.

A găti e simplu şi la îndemâna oricui şi odată ce ai căpătat aceasta îndemânare nu uita de scopul acestei cărţi: “lumen accipe et imperti” (“Preia ştafeta şi transmite-o şi altora”),  şi învaţă-ţi prietenii să facă la fel.

Advertisements

7 thoughts on “Jamie Oliver, un ministru al hranei sănătoase

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s