Uleiul de jojoba – proprietăţi şi utilizări

jojoba-oil

Uleiul de jojoba este de fapt o ceară lichidă care este obţinută din seminţele plantei de jojoba, cunoscută sub numele latin de Simmondsia Chinensis, arbust originar din deşerturile Americane din sudul Statelor Unite şi nord vestul Mexicului.

Acest ulei este de culoare galbenă, clară, este lichid la temperatura camerei şi are un uşor miros de nuci. Dacă este rafinat îşi pierde culoarea galbenă şi mirosul, devenind un ulei fără culoare şi miros dar şi cu mai puţine proprietăţi.

Deoarece nu conţine trigliceride este un  un lichid relativ stabil şi cu o viaţă relativ lungă, mai lungă decât a uleiului de cânepă sau alune de exemplu, dar mai mică decât cea a uleiul de cocos sau de seminţe de struguri.

Deşi este folosit din vechime, el are o serie de proprietăţi descoperite prin anii ’70, când a înlocuit foarte utilizatul pe atunci ulei de balenă, a cărei folosire a fost scoasă în afara legii, din cauză că balenele riscau să devină o specie pe cale de dispariţie. S-a descoperit chiar că acest ulei este superior celui de balenă cunoscut şi sub numele de squalene şi astăzi este folosit pentru proprietăţile sale antibacteriene, antiinflamatorii, emoliente etc.

Uleiul de jojoba conţine diferite tipuri de tocoferoli bogaţi în vitamina E, despre care se ştie că este benefică pentru sănătatea pielii, are proprietăţi antioxidante şi protejează de daunele produse de efectele radicalilor liberi, despre care se ştie că duc la apariţia diferitelor boli cronice, cum ar fi cancerul.

Are proprietăşi antibacteriene, multe bacterii printre care şi Staphylococcus aureus, sau fungi cum sunt Candida albicans, nu se pot reproduce şi mor când vin în contact cu uleiul de jojoba. Efectul său antifungic este atât de puternic încât se poate folosi chiar ca şi fungicid pentru a controla mucegaiurile. Băştinaşii din zona Mexicului şi din sud-vestul Americii îi cunoşteau această proprietate şi îl foloseau în prevenirea şi tratamentul infecţiilor pielii.

Folosit ca antiinflamator uleiul de jojoba reduce cu succes umflăturile dureroase sau roşeaţa pielii, iar asemănarea lui structurală foarte apropiată de sebuumul uman produs de glandele sebacee de pe pielea corpului nostru îl face să fie atât de apreciat şi utilizat în industria cosmetică, fiind un foarte bun emolient. Este uşor absorbit în piele şi nu creează acea senzaţie de gras pe care celelalte uleiuri o dau, fiind folosit foarte des în şedinţele de masaj. Proprietăţile sale emoliente îl recomandă a fi folosit pentru tenurile cu piele uscată sau îmbătrânită.

Datorită faptul ca nu este un ulei gras şi că este în acelaşi timp un antiseptic natural, este folosit cu succes  în tratamentul acneei. El curăţă şi hrăneşte pielea în acelaşi timp.

În plus este noncomedogenic şi hipoalergic ceea ce înseamnă că nu va înfunda porii şi nu va determina apariţia reacţiilor alergice. Nu este iritant, proprietate care îl recomandă pentru  fi folosit chiar şi pe pielea sensibilă din jurul ochilor, putând fi folosit în loc de demachiant. Tot ce trebuie să faceţi este să înmuiaţi un disc de bunbac în puţin ulei de jojoba şi să curăţaţi ochii de urmele de machiaj (rimel, fard etc.). Veţi observa că imediat zona ochilor se curătă de impurităţi şi în plus, aplicat cu regularitate, va face genele să arate mai bine. La fel de bine se poate folosi ca şi demachinat pentru toată faţa.

Uleiul se poate folosi cu succes şi pentru înmuierea şi îngrijirea cuticulelor prin aplicarea zilnic a câtorva picături de ulei pe unghii,  iar combinat cu câteva picături de ulei de arbore de ceai (tea tree oil) poate fi considerat un tratament natural antifungic pentru unghii.

De asemenea poate fi folosit pentru îngrijirea părului mai ales de către persoanele care au un păr lipsit de strălucire sau creţ; uleiul de jojoba poate să îmbunătăţească textura sau look-ul părului, deoarece poate fi utilizat atât ca ulei de păr cât şi ca balsam. Îngrijeşte pielea capului furnizând protecţie împotriva apariţiei mătreţii şi întăreşte rădăcina firului de păr, prevenind astfel căderea părului. Se foloseşte foarte simplu, după şamponare, fie adăgând cateva picături de ulei de jojoba în balsamul pe care îl folosiţi în mod normal, fie aplicând căteva picături direct pe părul umed.

Uleiul de jojoba ajută atât în cazul părului gras cât şi a celui uscat. Dacă este aplicat pe un păr uscat are acţiune emolientă asupra rădăcinei părului iar dacă este aplicat pe păr gras va curăţa scalpul şi firul de păr de impurităţi şi grăsime. El curăţă foarte bine atât de reziduurile rămase de la produsele cosmetice folosite pentru îngrijirea părului cât şi de cele provenite de la elementele poluante din mediu.

Folosiţi ulei de jojoba? Ce alte utilizări ale acestuia ştiţi?

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.

ce am citit:

lectura 1,  lectura 2

About these ads
This entry was posted in Sănătate and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s