Pilaf din mei

mei13

Cum postul Paştelui este lung şi destul de sever este bine ca din când în când să mai înlocuim tradiţionalele alimente de baza care sunt folosite atât de des în această perioadă (cartofi, orez, fasole etc) şi cu altceva. Aşa ca m-am  gândit să vă dau astăzi o altă sugestie de mancare de post simplu de făcut şi în acelaşi timp foarte gustoasă, ideală şi în meniul zilnic a celor mici : pilaful din mei.

Meiul pe numele lui latin Panicum Millaceum este o cereală care este cunoscută din timpuri vechi, apărând ca plantă de cultura în Transcaucazia şi China acum 7000 de ani în urmă. El este folosit în general ca nutreţ pentru vite sau hrană pentru păsări. Cu toate acestea, meiul folosit în alimentaţia noastră aduce o mulţime de beneficii.

Meiul uşor de digerat de sistemul digestiv, este una dintre cele mai puţiin alergice cereale, ajută la eliminarea toxinelor din corp şi este indicat a fi consumat în dieta bolnavilor de aterosceroză, diabet, boli hepatice şi pancreatită. Conţine 70 % amindon, 12-15 % proteine care conţin amino acizi esenţiali, vitaminele B1, B2, PP. Este un aliment perfect pentru cei ce vor să slăbească deoarece inhibă depunerea grăsimilor şi chiar le elimină din organism.

El poate fi gătit atât în mâncăruri sărate căt şi în cele dulci de tip desert. Dar haideţi să vedem astăzi cum facem pilaful din mei.

De ce avem nevoie (pentru 4 persoane):

  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • o ţelină mică
  • 150 grame (o cană) de mei decorticat *
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • oţet
  • sare şi piper după gust

Cum procedăm

Meiul îl putem cumpăra de la magazinele specializate naturiste. O punguţă de 500 grame costă în jur de şase ron iar cantitatea este suficientă pentru a găti de trei ori din ea această reţetă.

Iată şi cum trebuie să procedam : în primul rând trebuie să punem meiul într-o cratiţă/castron la hidratat în apă cu oţet peste noapte.

Pentru a găti pilaful începem prin a scurge meiul de apă, morcovul şi ţelina le dăm prin răzătoare iar ceapa o tăiem mărunt.

Punem într-o tigaie o lingură de ulei de cocos, încingem uleiul, adaugăm ceapa tăiată mărunt, morcovul şi ţelina dată prin răzătoare. Lasăm un minut, două la foc mic după care adaugăm o cantitate mică de apă (eu am pus o căniţa cu apă). Nu lăsaţi prea mult legumele la prăjit în ulei. V-am explicat aici de ce.

Lăsaţi să fiarbă legumele până se înmoaie un pic după care adăugaţi meiul scurs de apă şi puneţi peste această compoziţie două căni şi jumătate de apă. Lăsaţi să fiarbă, două, trei clocote, luaţi spuma care se formează, adăugaţi sare şi piper după gust şi amestecaţi bine. Turnaţi compoziţia într-un vas de sticlă termorezistentă uns în prealabil cu cantitatea rămasă de ulei de cocos.

Daţi vasul la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute, la foc mediu. La sfârşit pilaful ar trebui să arate cam aşa

mei12

Îl puteţi servi alături de o garnitură din ciuperci sau o mâncare de ştevie.

Poftă bună! :)

About these ads

16 responses

  1. e prima oara cand aud de mei in alimentatie :)

  2. Habar n-aveam! Eu luam mei pentru papagal cand aveam… De unde il cumperi, de la naturisti? Ca in magazin n-am vazut!

    1. Da, din pacate multi dintre noi nu stim ca putem sa il consumam si noi, ca este nu numai sanatos ci si gustos. In varianta pe care am prezentat-o eu iese chiar un pic dulce din cauza morcovului ;)
      Mei se gaseste la orice magazin care are produse naturiste. Si este si foarte spornic. Dintr-o punguta de 500 de grame care costa in jur de 5-6 ron poti gati de trei ori. :)

  3. Bianca Roxana Anitei | Reply

    Chiar ma intrebam de unde-l pot lua. Am citit mai sus, multumesc!

    1. O sa specific si in postare ca sa fie mai usor de aflat.
      Multumesc :)

  4. Sunt surprinsa! Ce reteta simpla! Felicitari! Stiam de meiul in alimentatie, dar sincera sa fiu l-am folosit de extrem de putine ori, era cam ciudat sa il folosesc eu in loc sa-l dau la pasarele :))) In schimb, e foarte gustos, ai dreptate. Personal iti multumesc, mi-ai dat idei pentru schimbari in bucatarie ;)

    1. Cu placere! Ma bucur ca am putut fi de folos.
      Meiul e foarte bun mai ales pentru copii. Face parte din clasa cerealelor fara gluten, numite pseudocereale.
      Nici noi nu l-am folosit prea des dar de cand am descoperit cat de bun iese asa am inceput sa il gatim mai des :)

  5. Tare faina reteta, tocmai am f cut o comanda si nu mi-a trecut prin cap sa comand si mai,desi mi-am propus de ceva timp.Sora mea cea mica foloseste f. des in alimentatie si este multumita de el , in mod special la deserturi.Cu prima comanda am sa iau si mei, eu de regula multe produse alimentare la iau de la Sano Vita,au preturi bune si sunt si de calitate.

  6. Chiar vineri am văzut la Obor în București mei decorticat și mă gândeam cum se poate găti :P
    De asemenea, am mai zărit pe acolo niște hrișcă.De asta chiar nu am idee cum merge gătită!

    1. Am incercat sa gatesc hrisca dar nu am fost multumita de rezultat.Mai incerc si daca gasesc ceva care sa imi placa pun pe blog ;)

  7. Eu gatesc destul de des mei. Eu mai fac o reteta de pilaf de mei cu carne si sos. Asta ca sa fie mai pe placul fetei mele. Stiu ca e foarte hranitor mai ales pentru copii. Daca dam timpul inapoi, stramosii nostri cam asta mancau pana sa fie adus porumbul din America. Nu stiam ca meiul se pune in apa cu otet. Din ce considerente?

    1. Raluca, orice cereala ar trebui mai intai pusa un pic la fermentat in apa cu otet sau iaurt, zer. Eu am folosit otet pentru ca asta imi era la indemana si pentru ca reteta e e post.
      Motivul: neutralizarea acidului fitic continut in cereale si care impiedica absorbtia nutrientilor la nivelul sistemului digestiv

      1. Multumesc, n-am stiut lucrul asta. Eu pun putin boabele la incins pentru o usoara prajire. Stiam ca metoda asta e buna. Acum… m-ai pus pe studiu :)

  8. pana acum il gateam fiert fetitei mele cu branzica de vaci si mar la abur, dar cu siguranta voi incerca si aceasta reteta :)

    1. Interesanta ideea. Poate incerc si eu sub forma asta de desert.
      Multumesc. :)

  9. […] idee de pilaf de mei, precum şi alte informaţii despre mei găsiţi la Claudia pe […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 331 other followers

%d bloggers like this: