Siropul de agave – un îndulcitor rafinat şi dăunător sănătăţii

Siropul de agave, după cum sugerează şi numele, este extras din agave, plantă exotică care se cultivă sub soarele fierbinte al Mexicului şi unde aceasta se folosea la prepararea băuturii tradiţionale mexicane, tequila. A apărut pe piaţă pe la începutul anilor ’90 fiind promovat ca îndulcitor natural cu indice glicemic scăzut, cu calităţi nutriţionale deosebite, cu o putere de îndulcire 100% naturală şi având un gust neutru.

Promovat în vederea înlocuirii zaharurilor rafinate şi cu un indice glicemic crescut, el este preferat de către cei care ţin o dieta raw-vegan pentru că este considerat o alternativă naturală şi nutritivă la zahărul super rafinat, precum şi de către persoanele care suferă de diabet tocmai pentru indicele său glicemic  (conţinutul de glucoză) scăzut.

Dacă citeşti reclamele companiilor producătoare de sirop de agave, ale diverselor magazine online cu produse naturiste sau  recomandările site-urilor cu reţete raw-vegan, ai spune că da, siropul de agave e o opţiune sănătoasă şi ai fi tentat să îl foloseşti şi tu.

Dar care este adevărul despre siropul de agave, pe care îl mai poţi găsi şi sub denumirea de nectar de agave? Este el într-adevăr o alternativă mai sănătoasă la zahărul de masă? Este el un produs natural, nutritiv şi fără chimicale, potrivit pentru persoanele care au optat pentru un stil de viaţă raw? Este el o soluţie alternativă pentru persoanele cu diabet?

Siropului de agave nu este un îndulcitor natural ci unul artificial, făcut de mâna omului

În ciuda a ceea ce afirmă producătorii, majoritatea „nectarului” de agave nu este făcut din seva de agavă ci din amidonul existent în bulbul rădăcină al acesteia, asemănător cu ananasul.

Principalul constituent al rădăcinii de agavă este amidonul, similar cu amidonul de porumb sau orez şi un carbohidrat complex numit inulină. Inulina,  care face parte din clasa unor polizaharide numite „fructosani”, este alcătuită din lanţuri de molecule de fructoză şi este o fibră nedigerabilă care nu are gust dulce. Ea reprezintă cam jumătate din conţinutul în carbohidraţi din rădăcina de agavă.

Procesul de producţie presupune încălzirea la temperaturi în jur de 60 grade Celsius şi durează cam 36 de ore pentru a se reuşi concentrarea lichidului obţinut şi transformarea acestuia într-un sirop de consistenţa mierii, dar şi pentru obţinerea unui gust mai cât mai dulce.

Prin încălzire, complexul de fructosani este hidrolizat, sau mai bine spus spart în unităţi mai mici de fructoză (componenta sa principală). Soluţia bogată în fructoză este apoi filtrată pentru a se obţine produsul dorit, de la  siropul închis la culoare, cu o aromă caracteristică de vanilie şi până la lichidul aproape transparent cu o aromă mai degrabă neutră.

La început siropul de agave era folosit pentru a se obţine tequila printr-un proces de fermentare. Deci pentru a obţine un sirop de agave care să poată fi comercializat ca şi înlocuitor al zahărului, activitatea enzimatică trebuie să fie oprită,  acesta devenind astfel un aliment lipsit de valoare pentru persoanele care au un stil de viaţă raw.

Procesul de producţie necesită şi folosirea de sodă caustica, acizi, substanţe de clarifiere, chimicale de filtrare pentru a se putea converti amidonul din agave, rezultând astfel un sirop cu un mare conţinut de fructoza rafinată şi resturi de inulină.

Siropul de agave este un deci un îndulcitor făcut de mana omului care trebuie sa treacă printr-un complicat proces de rafinare şi eliminare a enzimelor şi prin care se converteşte amidonul şi fibrele în fructoză liberă, fructoză fabricată de om.

Siropul de agave nu este nici un aliment integral. El este devitalizat de nutrienţi prin procesul de prelucrare (termică şi chimică) folosit pentru a aduce lichidul obţinut din sevă la consistenţa unei mieri şi pentru a-l face să devină dulce.

Siropul de agave este un îndulcitor cu indice glicemic scăzut dar dăunător diabeticilor

Siropul de agave este recomandat de către companiile producătoare persoanelor cu diabet mizându-se pe faptul că acesta are un indice glicemic scăzut. Ceea ce este şi adevărat. În funcţie de producător, de procesul de fabricaţie, siropul de agave poate să conţină chiar şi 10% glucoză şi deci 90% fructoză. La prima vedere acest lucru te poate face să te gândeşti că siropul de agave este un înlocuitor potrivit pentru zahăr şi că poate fi folosit cu încredere de către oricine şi mai ales de către o persoană cu diabet.

Puţină lume ştie că procentul foarte mare de fructoză pe care îl conţine îl face sa fie mult mai periculos pentru sănătatea noastră indiferent dacă eşti diabetic sau nu.

Bogatul conţinut în fructoză al siropului de agave nu îţi va ridica nivelul de glucoză din sânge dar cu siguranţă fructoza din el poate cauza demineralizări, inflamaţii ale ficatului, întărirea arterelor, rezistenţă la insulină care la rândul ei va duce la apariţia unor boli ca diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare şi obezitate.

O concentraţie atât de mare de fructoză faţă de glucoză nu o găseşti nicăieri în natură. Singurul aliment care conţine o atât de mare cantitate de fructoză raportat la cantitatea de glucoză este HFCS-ul adică siropul din amidon de porumb care este folosit la producerea băuturilor răcoritoare din comerţ şi nu numai.

Fructoză concentrată nu se găseşte nicăieri în natură, în nici un fruct. În natură zaharurile le găsim sub denumirea de „levuloză” şi sunt însoţite întotdeauna de enzime, vitamine, minerale, fibre şi pectină din fructe. Fructoza concentrată, pe de alta parte este un zahăr creat de om printr-un proces de rafinare. Mai pe înţeles am putea spune ca fructoza este tot una cu levuloza aşa cum margarina este tot una cu untul!

Fructoza rafinată, lipsită fiind de aminoacizi, vitamine, minerale, pectină din fructe şi fibre este greu de recunoscut de către organism. Levuloza, pe de altă parte se găseşte în stare naturală în fructe şi nu izolată, ci legată de alte zaharuri naturale. Fructoza rafinată este procesată în corp de către ficat şi nu digerată în intestin aşa cum se întâmplă cu levuloza. Din această cauză fructoza este imediat transformată în grăsime şi depozitată în corp. Ea inhibă nivelul de leptină din organism, hormon pe care organismul îl foloseşte pentru a-ţi semnala ca eşti sătul şi nu mai trebuie să mănânci, cu alte cuvinte fructoza te determină sa mănânci mai mult contribuind astfel la creşterea în greutate şi la depunerea de grăsime in jurul taliei. Mai multe amănunte despre metabolismul fructozei puteţi citi aici.

Concluzia ar fi că siropul de agave nu este un produs tradiţional, este foarte rafinat şi are o concentraţie mai mare de fructoză chiar decât siropul din amidon de porumb. El nu este un produs organic, natural, ci unul artificial, produs de mâna omului, nefiind o alegere bună nici pentru cei care vor sa ţină o dieta raw, nici pentru persoanele diabetice şi în general pentru nici o persoană sănătoasă care vrea să reducă consumul de zahăr. Siropul de agave nu este un îndulcitor sănătos!

ce am citit:

dr.Mercola , Food Renegade , Living and raw foods 

About these ads

43 responses

  1. informatii utile. Multumesc pentru impartasirea lor !
    Cristi

    1. Cu placere,Cristi. Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor:)

  2. super! iti multumesc pt efortul de a ne impartasi acest fapt, peste tot se spune ca siropul de agave “rules”, am dat peste site-ul tau cautand sa cumpar acest sirop…multumesc inca o data pt lamuriri

    1. Cu placere, Mircea:)
      Si eu am observat ca este foarte laudat acest indulcitor dar cand am inceput sa ma informez mai mult am avut surpriza sa aflu exact contrariul ;)
      Ideea este sa nu ne lasam influentati de tot ce e reclama si sa citim din cat mai multe surse pentru a ne lamuri ce e bun si ce nu pentru sanatatea noastra :)

  3. :( Asta e cea mai trista chestie care am citit-o anu’ asta! Chiar speram ca este ceva bun si de incredere pt ca eu nu vreau sa folosesc zahar. In special pt copilas. Dar…:(

    1. Poti incerca extractul de stevie care se pare ca e cel mai sigur. Sau mierea noastra cunoscuta din strabuni. :)

      1. da, am extract de stevie, nu mi place gustul :)) Dar vreau sa-l folsesc daca ii fac ceva gen un biscuite sau o praji de casa. Ca mierea stiu ca nu e bine sa o “gatesti”.

      2. da, asa stiu si eu ca nu e bine sa o folosesti mierea la gatit desi sunt voci care sustin contrariu :)

      3. Serios? Eu am tot auzit ca e toxica. Nu stiu exact ce inseamna asta…Si parca totusi as prefera-o si asa, decat zaharul:))

  4. Stevia rebaudiana mi se pare cea mai ok, am descoperit-o de curand. E si sanatoasa pe deasupra !

  5. Mierea devine toxica la peste 40°.Cu atentie,se rezolva….

    1. Da, asa se spune, ca mierea devine toxica la peste 40 grade.
      Practic creste cantitatea de hidromexilfurfural din compozitia ei, compus chimic care se gaseste insa si in alte tipuri de zaharuri. Asa ca sunt voci care sustin ca de fapt nu este vorba de e toxicitate propriu zisa ci mai degraba se poate vorbi de faptul ca peste 40 grade miere isi pierde proprietatile.
      Deci, sincera sa fiu nu stiu cum aceste lucruri se pot rezolva asa cum zici tu.
      Cel mai sanatos pentru organism este sa nu folosim mierea la gatit pentru a beneficia de proprietatile ei.

  6. Pentru mai multe informatii.puteti apela la doua siteuri cristelageorgescu.ro/ligiapop.ro

    1. Alexandra, multumesc pentru sugestie dar nu inteleg la ce te referi.Comentariu tau lasat asa fara o explicatie pare la prima vedere spam.L-am lasat totusi in speranta ca nu e spam. Stiu site-urile Cristelei si ale Ligiei dar pentru mai multe informatii eu apelez la site-uri din afara pentru ca la noi multe lucruri nu sunt cunoscute.Cum ai putut vedea si aici una din sursele din care m-am inspirat este un site al unei persoane raw vegan care a inteles faptul ca siropul de agave nu e ceea ce spun cei ce ii fac reclama :)

  7. Multumesc mult Claudia.
    Mi-ai fost de mare folos pentru ca avand diabet chiar intentionam sa cumpar sirop de agave si inainte de a cumpara am cautat ceva date despre el si am dat de precizarile tale foarte folositoare si explicite.
    Multa sanatate!

    1. Cu placere, Violeta.Ma bucur ca am putut fi de ajutor.Sanatate si tie si te mai astept pe la mine! :)

  8. […] soia despre care eu am aflat din alte surse că nu este atât de sănătoasă, sau folosirea siropului de agave, despre care v-am spus si vouă deja ca e de fapt dăunător sănătăţii) mi-a plăcut mult […]

  9. sunt total bulversata,tocmai am primit de la cineva sirop de agave, eram f.fericita ca am descoperit ceva de indulcit nedaunator sanatatii si…obiceiul meu sa ma informez despre tot ce-i nou (nu urmez sfaturi numai ca zice cineva ca e bun),si iata ce aflu! oricum multumim pentru prezentarea foarte utila !!!

    1. Cu placere Coca. Ma bucur ca am putut sa iti fiu de folos. Si mie imi place sa ma informez si asa am ajuns sa citesc pe site-uri din afara informatii contradictorii despre siropul de agave. Nu ma surprinde ca la noi e laudat E o chestiune de marketing. Am fost si eu dezamagita sa aflu ca nu este chiar atat de sanatos pe cat e de laudat de unii. :(

      1. ms.mult si despre siropul de artar stii ceva negativ ?sotul meu e diabetic si caut solutii de inlocuire a zaharului.inca o data merci mult pentru atentia acordata

      2. Cu placere,Coca.
        Nu am gasit inca nimic negativ despre siropul de artar dar mai caut informatii. Din cate am inteles eu procesul de productie difera dar sa mai cercetez si daca gasesc ceva interesant iti trimit pe mail link

  10. ce parere ai de siropul de artar (si asta e foarte laudat),e ok sau o sa ma surprinzi ?

    1. Coca, nu am citit atat de mult despre el si nu as putea sa iti spun daca e ok sau nu dar uite mi-ai dat o tema de facut. O sa caut informatii si despre siropul de artar si o sa fac o postare despre acest subiect.

  11. Nu am incercat inca siropul de agave, dar eram pe punctul de a o face. Acum nu mai am chef. Oare mai putem avea incredere in ceva, mai este ceva cu adevarat natural in lume?

    1. Da, putem avea incredere in instictul nostru!
      E singurul care poate face “lumina” in hatisul de informatii cu care suntem zilnic bombardati.
      De aceea si spun mereu:cititi, cititi, cititi si nu uitati sa alegeti ce e mai bine pentru voi.
      De aici a pornit si ideea acestui blog :)

    2. Am folosit sirop de agave crezand ca este foarte bun,in paralel am tinut regim strict ,in loc sa-mi scada glicemia i-mi crestea mai mult 250 ,280 i-l foloseam doar la cafea, o lingurita chiar doua dupa ce l-am scos din alimentatie cu regimul meu glicemia a scazut la 120,140,maxim 150 asta cind beau lapte dulce degresat ,cred ca si asta are ceva (nu este curat).mentionez ca nu i-au medicamente pentru diabet.stevia este foarte buna pentru ca mentine glicemia in limite normale ,adica o persoana cu hiperglicemie risca sa devina cu timpul hipoglicemic aici intervine stevia picaturi regleaza foarte bine zaharul in singe si astfel nu este nevoie de insulina.in diabet sau persoanele predispuse trebuie sa manince foarte putin x 5 mese pe zi,portia cit causul unei palme.

      1. Ma bucur foarte mult ca am scos siropul de agave ,instinctul meu m-a avertizat ,cind am citit aici atitea informatii mi-am dat seama ca i-mi ruina si sanatatea si buzunarul,foarte bun in dieta diabetului este fructul de avocado inlocuieste untul, si are multe fibre care absorb zaharul,dovlecelul,fasolea teaca, castravetii,rucola,andivele,ulei de masline,lamiie,ciuperci,peste,pipt de pui ,rosii,iaurt degresat,brinza dietetica,in stare cit mai cruda ,ma refer la salate ,piine hipoglucidica .dupa o luna scade colesterolul,scad trigliceridele,scade si glicemia la cei care au diabet de tip ll .Rucola si andivele facute salata cu putin dresing din lamiie si iaurt dezintoxica foarte bine organismul .

      2. Ma bucur ca am putut sa iti fiu de folos cu aceste informatii, Viorica. Si iti multumesc si pentru informatiile pe care ai vrut sa le impartasesti cu noi ca sa stie si ceilalti ca nu tot ce este promovat de reclamele comerciantilor este si sanatos si ca trebuie sa ne informam mai mult.
        Sanatate iti doresc si te mai astept in vizita prin spatiu meu virtual :)

  12. […] Ce consumaţi: zahăr, miere sau alţi îndulcitori naturali/artificiali: xyliton, sirop de arţar, sirop de agave, […]

  13. Multumim frumos! Eu am folosit siropul de agave si din pacate mai am o sticla, nici nu-i ft ieftin deloc … acum imi pare rau ca am luat doua. Stevia pudra cruda organica powder mi s-a terminat. Pe aceea o indragesc cel mai mult, in absolut orice. Imi pare rau ca n-am verificat mai mult inainte. Oricum ce ramane cel mai oki, ar fi stevia si xylitol. Mie imi place stevia. Ref la siropul de artar stiu ca acesta are un ig ft mare si nu-i recomandat diabeticilor. Deci, raman doar cele 2 de mai sus.
    Plus ca la stevia ce-mi place mie cel mai tare este ca ramane 0 calorie in corp dupa ingerare.
    Numai bine, Violetta

  14. Levulose comes from the Latin word laevus, levo, “left side”, levulose is the old word for the most occurring isomer of fructose. D-fructose rotate plane-polarised light to the left, hence the name
    Apoi conform dex:
    LEVULÓZĂ, levuloze, s. f. (Biol.) Fructoză. – Din fr. lévulose.
    Nu stiu de unde va luati informatiile, dar ele nu par corecte.

    1. La sfarsitul articolului sunt date sursele de documentare.
      In plus, daca citesti cu atentie ai sa observi ca in paragraful respectiv se face referire la fructoza rafinata, obtinuta de om prin diferite procedee. De aici si comparatia intre unt si margarina. Sursa informatiei se afla tot la sfarsitul articolului (foodrenegate). Cred ca e de bun simt logica respectiva. Fructoza obtinuta pe cale sintetica nu are cum sa fie la fel de buna ca cea din fructe (levuloza cu alte cuvinte).
      Unde mai punem si ca aceasta fructoza rafinata se comercializeaza pur si simplu cu recomandarea ca, fiind fructoza se poate folosi fara probleme.
      Eu prefer sa ma ghidez dupa ce imi spune intuitia si sa evit folosirea fructozei si a produselor care o contin si sa mananc fructe.
      Fiecare insa are dreptul si posibilitatea de a alege ce crede de cuviinta din noianul de informatii pe care il gasim acum peste tot :)

  15. ah, si daca ati tradus articolul asta

    http://www.townsendletter.com/May2009/agave0509.html

    sau documentul original mentionat in articol, e totul si mai clar.

    1. Cand ma documentez pentru a scrie un articol pe blog nu traduc pur si simplu un articol. Ma informez din mai multe surse. Asa cum se poate vedea si aici,la sfarsitul articolului sunt mentionate trei surse diferite. Articolul mentionat de tine nu il citisem dar e bine venit ;)

  16. Intre timp am descoperit referintele din josul articolului, precum si alte vreo 20 asemenea articole care copiaza aceeasi informatie in mare unele dupa altele. E greu sa iti dai seama de unde a pornit totul. In orice caz, ca sa nu spuneti ca sunt malitios gratuit, pentru ca doar am trecut articolul dvs si pe celelalte de pe internet prin filtrul propriu al gandirii, concluzia finala, trista pentru cei obisnuiti cu gustul dulce, e ca orice indulcitor am folosi, in mare e la fel de rau. O concentratie mare de zaharuri, nu conteaza ca provin din fructe, zahar rafinat, sau chiar miere, va declansa in corpul uman aceeasi reactie. Finalul ar trebui sa ne duca la o schimbare a stilului de viata, nu la renuntarea la anumite tipuri de alimente. Nu exista nimic 100% sanatos, cine nu e convins de asta, e doar visator.

    1. :) Dar cine spune ca ar mai fi ceva 100% sanatos in ziua de azi? Insa una e sa consumi un produs crezand ca e bun si alta e sa ai niste informatii care iti lasa libertatea de a alege in cunostinta de cauza.
      E foarte bine ca ai trecut aticolul prin filtrul gandirii proprii.
      Nu stiu daca ai aruncat o privire si pe alte articole de pe blog. Ai fi observat ca exact pentru asta militez si eu si nu am pretentia ca detin adevarul absolut. In plus ai fi putut observa si ca sunt impotriva folosirii excesive a zaharului.
      Si apoi hai sa fim corecti si sa recunoastem ca nu zaharul face rau ci excesul de zahar. Ca toate excesele de alta natura pe care le facem :)

    2. Așa este nu poti avea incredere in nimeni pt. ca unii sau altii au diferite interese, uitati-va la industria farmaceutica, alimentatie.Pai de unde atatea boli pe capul oamenilor, cu cat evoluam cica cu atat ne taiem craga de sub picioare. Așa că fiecare cum il taie capul și nocorcul în viață.

  17. Iooooi… si io care tocmai mi-am luat o sticluta si ii spuneam sotului sa isi indulceasca cafeaua cu de asta… Dar nu inteleg de ce ziceti ca e scump, eu l-am luat cu 2 lire (10 lei) din Aldi. Cit e in Romania? De fapt mici nu m-as mira sa fie foarte scump, daca mincarea indiana care aici e chiar si la o lira portia la noi e considerata delicatesa si e vreo 20 lei portia… De parca in Romania sint salarii de mii de euro!!! Bataie de joc.

    1. Ana, nu mai stiu cum sunt acum preturile dar se invart, in functie de tip, marca, de magazinul de unde il cumperi etc, in jurul a 10 euro. Oricum pentru puterea de cumparare de la noi preturile sunt mari si nici macar nu e asa sanatos :(

  18. Stiu ca si siropul de artar, pentru a ajunge in forma sa finala este procesat termic. In orice caz, asa cum ziceai si tu, nu produsul”X” sau “Y” ne face rau, ci noi insine daca facem excese…

  19. […] de vizualizari se află un alt articol din categoria “Alimentaţie” şi anume “Siropul de agave – un îndulcitor rafinat şi dăunător sănătăţii. La fel nu pot decât să mă bucur văzând acest lucru deoarece siropul de agave este foarte […]

  20. Nu-l consumati este otravitor. am avut planta in curte, am adus-o acum 5 ani din Croatia, era mica, mica. Am confundat-o 3 ani la rand cu aloe vera. Cand a crescut f. mare , avea deja 3 ani am luat o frunza si spre mirarea mea nu era deloc suculenta, dar am pus limba totusi pe ea sa vad ce gust are. In maxim 5 minute mi s-a rosit gatul, simteam ca ma sugruma cineva si nu mai aveam aer. N-am stiut ce se intampla, am baut apa multa, pe gat m-am scarpinat pana la sange. Mi-am dat seama ca de la planta abia dupa caterva luni cand cineva care mi-a intrat iin curte m-a atentionat ca am o planta f. otravitoare.Siropul este la fel de otravitor. Semnalati cat mai multi cititori.

    1. Multumim pentru informatie, Mirela!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 346 other followers

%d bloggers like this: